ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Μεγάλες οι ζημιές στα σύκα από καύσωνα

Μεγάλες είναι οι ζημιές στα σύκα από τον καύσωνα, επανέλαβε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς. Ενημέρωσε ότι προχθές επιτροπή από τον ΕΛΓΑ της Τρίπολης, με το διευθυντή Ηλία Αγγελόπουλο, την τμηματάρχη Σοφία Βαρδάκα και τον επόπτη Μανώλη Ηλιόπουλο, πραγματοποίησε αυτοψία σε χωριά του νομού με παραγωγή σύκων, όπως στο Μάνεση, στον Πολύλοφο, τη Στέρνα, το Στρέφι και την Πελεκανάδα. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, η ζημιά είναι εξελισσόμενη, ενώ διαβεβαίωσαν πως θα παρακολουθούν την κατάσταση και θα πάρουν και στοιχεία από την παράδοση των σύκων. 
Ο κ. Αλευράς επιβεβαίωσε ότι η ζημιά είναι και ποσοτική και ποιοτική, τα σύκα λόγω της ζημιάς
υποβιβάζονται κατηγορία σε β’ και γ’ από α’ και β’ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.
Ενημέρωσε ότι χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων για τους πληγέντες παραγωγούς και οι αιτήσεις θα σταλούν στον ΕΛΓΑ για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξατομίκευση των ζημιών. Χθες το ίδιο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ από την Τρίπολη πραγματοποίησε αυτοψία σε συκοχώραφα της Λακωνίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης παρατήρησε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας αναφέρουν σημαντικές ζημιές σε ορισμένες συκοπαραγωγικές περιοχές του νομού.
Με την ευκαιρία, ο κ. Αλευράς ενημέρωσε ότι ο καύσωνας σε συνδυασμό με άλλα αίτια, όπως η κακή καρπόδεση, έχουν προκαλέσει μικρότερες ζημιές στα αμπέλια και τις σταφίδες.
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...