ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Φιλιατρά: Διοικητική παραλαβή του νέου Λυκείου!

Η διοικητική παραλαβή του νέου Λυκείου Φιλιατρών θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα καθώς το έργο ήδη ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμο από τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο, να δεχθεί τους πρώτους μαθητές στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και τάξεις του.
 
Το νέο κτήριο διαθέτει 14 αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία καθηγητών, ανεξάρτητες τουαλέτες για μαθητές και καθηγητές, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κλιματιζόμενη, αίθουσα συσκέψεων, αρκετούς βοηθητικούς χώρους αλλά και γήπεδο μπάσκετ ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ μετά τις πολλές αντιδράσεις αντικαταστάθηκαν και τα αρχικά κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί δίνοντας την θέση τους σε πιο παραδοσιακά.
 
Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας μιλώντας για αυτό το σημαντικό έργο τόνισε:
«Την Δευτέρα -εκτός απροόπτου- γίνεται η διοικητική παραλαβή προς χρήση του νεότευκτου Λυκείου Φιλιατρών, καθώς οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί. Το όλο έργο έχει ξεκινήσει προ πολλών ετών και είχε μείνει ημιτελές στα σκυροδέματα, έτσι χρειάστηκε η χρηματοδότηση ολοκλήρωσης που έγινε μέσα από το ΕΣΠΑ. 
Κατά την διάρκεια των εργασιών έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις πέρα της αρχικής μελέτης, με πιο σημαντικές την αντικατάσταση των αρχικών κιγκλιδωμάτων, των ακαλαίσθητων και αταίριαστων με το περιβάλλον, με παραδοσιακά κάγκελα που ήταν απαίτηση των παραγόντων των Φιλιατρών και του Δήμου Τριφυλίας. Για το θέμα αυτό είχα κάνει προσωπικές παρεμβάσεις και υπήρξε και η θετική συμβολή του περιφερειάρχη κ. Τατούλη. Έτσι προχωρήσαμε στις αλλαγές χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.
 
Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση αφορούσε το γήπεδο μπάσκετ το οποίο έγινε ολυμπιακών διαστάσεων»

ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...