ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων υποδομών του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο

Ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των υφισταμένων υποδομών του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλη στον Πρόεδρο του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, κατά τη συνάντηση εργασίας τους, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Αυγούστου 2012, παρουσία του νέου Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ΟΣΕ κ. Γρηγόρη Σαμπατακάκη και του Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Λάμπρου Μπούκλη.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου του Λουτρακίου, απευθείας από την Αθήνα, μέσα από δίκτυο κανονικού εύρους και με ηλεκτροκίνηση, μέχρι την οδό
Αιγαίου και για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να επισπευστεί η εκπόνηση των μελετών από τον ΟΣΕ με σκοπό την ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Πέραν αυτού εξετάστηκε η δυνατότητα αξιοποίησης και επαναλειτουργίας δρομολογίων στις γραμμές Κόρινθος – Μυκήνες – Άργος – Ναύπλιο, Καλαμάτα – Μεσσήνη και Αχλαδόκαμπος – Παραδείσια.
Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα πρόσκλησης ενδιαφέροντος για σιδηροδρομική, αλλά και παράλληλη αξιοποίηση των υφισταμένων σιδηροδρομικών γραμμών, με τρενοποδήλατα, ανακαίνιση και αξιοποίηση των σιδηροδρομικών σταθμών, ανάπτυξη φωτοβολταϊκών κατά μήκος τους, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το δίκτυο.
Συζητήθηκε τέλος και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο επέκτασης του δικτύου του προαστιακού σιδηροδρόμου από το Κιάτο μέχρι και το Ρίο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Ο κ. Θεοφανόπουλος συμφώνησε απόλυτα με την πολιτική πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και, για την επίσπευση, αλλά και την εξέταση των τεχνικών λεπτομερειών των έργων αυτών, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου , στην Τρίπολη, μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του Προέδρου του ΟΣΕ και υπηρεσιακών παραγόντων την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: