ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η φέτα και το λάδι θα σας βγάλουν από την κρίση

Η φέτα και το ελαιόλαδο είναι δύο προϊόντα που οι Έλληνες πρέπει να εκμεταλλευτούν για να βγουν από την κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι παρότι η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει την αποκλειστική χρήση της ονομασίας της "φέτας", κατέχει μόλις το 28% της παγκόσμιας αγοράς.

Επισημαίνεται επίσης, πως αν και η φέτα θεωρείται προστατευμένο προϊόν από την ΕΕ, εν τούτοις υπάρχουν ξένες εταιρείες σε διάφορες χώρες που παραβιάζουν τον κανονισμό αυτό και κατασκευάζουν δική τους φέτα. Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, η χώρα βρίσκεται πολύ πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, παρότι παράγει, όπως επισημαίνεται, μία από τις καλύτερες ποιότητες ελαιόλαδου παγκοσμίως. Η Ελλάδα καλύπτει μάλιστα, μόλις το 4% της παγκόσμιας αγοράς.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι Έλληνες αγρότες "αντί να επενδύσουν σε καινούργια τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, έπαιρναν τα λεφτά και αγόραζαν Μερσέντες και πολυτελή αυτοκίνητα".
Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για την αποδιοργάνωση των αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας και για τις συχνές απεργίες στα λιμάνια που έχουν κάνει μεγάλη ζημιές στις εξαγωγές.
Η εφημερίδα τέλος, επικαλείται πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey που εκτιμά ότι, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε πράγματα που γνωρίζει καλά για να αντιστρέψει το κλίμα. Η βιομηχανία ελιάς και φέτας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της, το ίδιο και ο τουρισμός, κλάδου που είναι σε θέση να προσφέρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, φορολογικά έσοδα και ανάπτυξη.

4 σχόλια:

Αθανασία είπε...

Γειάσου Τασούλη....μιάααμ!,μιάαααμ,μιάαααμ!ε, έμ ναί...η φέτα ένα εξαιρετικό προϊόν της ελληνικής κουζίνας,και νοστιμότατη (ειδικά η κατσικίσια)και πολύυ 'γκουρμέ΄που λένε και οι διάσημοι μάγειροι...η αγαπημένη μου φέτα...βέβαια πρέπει να προσέχεις λίγο μαζί της,επειδή έχει αρκετή χοληστερίνη...και φυσικά το λαδάκι μας (το καλύτερο το έχει η Μεσσηνία μας φυσικά),(ε,αν δ εν παινέψουμε το σπίτι μας...)που λένε...αντικαρκινικό,με πολλά αντιοξειδωτικά κλπ,κλπ και μπλά,μπλά.....δύο εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η Ελλάδα... μας...έχεις δίκιο...πολύυ ωραίο άρθρο...μήπως θα'πρεπε να το σκεφτείς να δημοσιέυεις περισσότερα άρθρα για τη διατροφή? λέω δ ε ξέρω...για σκέψου το...είναι ένα ενδιαφέρον θέμα...χαιρετώ...καλό μεσημέρι...και...καλή όρεξη!...

TASOSPLATI είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΟ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΘΑ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΩ.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΚΕΦΤΙΚΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ FACE;

Αθανασία είπε...

Ε,εεε καλησπέρα Τασούλη...εεε,κοίτα ΟΧΙ...(όσο γι'αυτό που με ρωτάς) ό χ ι...(αυτό μου το'χουνε προτίνει κι άλλοι φίλοι(από ιντερνέτ κι εκτός από αυτό)...αλλά έχω αρνηθεί κατηγοριματικά...κι ο λόγος είναι ότι ΔΕΝ θέλω με τίποτε,να μπλέξω με το φατσομπούκι (εάν εννοείς αυτό),το φατσοβιβλίο οκ?καθότι ΔΕΝ θέλω να με βρεί εκεί μέσα,κανένας περίεργος αντιπαθής (και δυστυχώς υπάρχουν πολλάαα άτομα αντιπαθή από το μακρυνό παρελθόν μου) που λένε που δ ε θα'θελα να τα 'ξαναδώ' έστω και διαδυκτιακά)...και δεύτερον επειδή έχω πολλά χρόνια στο ιντερνέτ..και ασχολούμαι καιρό με αυτό (με διάφορα μέσα σε αυτό) οκ? κι έχω διαβάσει,κι ακούσει ό,τι πιο απαίσιο μπορείς να φανταστείς για το φατσοβιβλίο και για τα περίεργα που έχουνε γίνει μέσα σε αυτό (στο φατσοβιβλίο εννοώ,κι έχουν γίνει πολλάαα κουλά εκεί μέσα,κ α ι συνεχίζουν να γίνονται, και ξέρω επίσης και πολλάαα άτομα που διέκοψαν το λογαριασμό τους εκεί επειδή ΔΕΝ άντεχαν αυτά,που βλέπαν να γίνονται εκεί μέσα,πρόσφατο παράδειγμα μια γνωστή από ιντερνέτ που είχε,λογαριασμό στο φατσοβιβλίο καιρό και τον διέκοψε πράσφατα αηδιασμένη από διάφορα που έβλεπε εκεί μέσα συνεχώς)...ΔΕΝ είναι ένα τόοοσο αθώο 'εργαλείο'επικοινωνίας όπως θέλουν πολλοί να πιστεύουν ότι είναι και έχει κάνει πολύ κακό στις ζωές πολλών ατόμων...οπότε...και κάπου το βρίσκω και λίγο άχρηστο..ας το πώ έτσι...μου αρκεί να επικοινωνώ με φίλους μέσα από τις σελίδες τους (όπως εσύ εδώ)και μέσα από τα μπλόγκς τους αυτό...μέχρι εκεί...πολύ απλό...καλησπέρες...

TASOSPLATI είπε...

Τώρα εδώ πού τα λέμε δεν έχεις άδικο, γίνεται χαμός και όντως θέλει προσοχή. Πιστεύω πάντως ότι δεν είναι κ' τόσο τραγικά τα πράγματα αρκεί να το ελέγχεις.
Γιά ρίξε μιά ματιά στην ενότητα της Πλάτης κ' πες μου τη γνώμη σου.
Καληνύχτα απο το ωραίο χωριό μας....

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...