ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στήριξη των πυρόπληκτων δανειοληπτών από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Εξουσιοδότηση στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να συναντηθεί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών
Τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, έστω και με κατά πλειοψηφία απόφασή του, μιας και μειοψήφισαν οι ΠΣ της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης (ζήτησαν να υπάρξει στην ίδια απόφαση μέριμνα και για τα δάνεια των αγροτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών) θα έχουν
οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνίας
στην Πελοπόννησο (είχαν επίσης λάβει δάνεια στην Ηλεία, Αχαΐα και Εύβοια) και δεν είχαν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Το θέμα ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως εκτός ημερήσιας διάταξης από την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως τέλη Ιουνίου ήταν να πληρωθεί η α' δόση των δανείων αυτών που είχαν λάβει 2ετή παράταση, ενώ οι μόνοι που μπόρεσαν να λάβουν περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή ήταν οι δανειολήπτες που είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και όχι αυτοί που είχαν βάλει δικά τους περιουσιακά στοιχεία. Ενώ και στους πρώτους τους ζητήθηκαν επιπλέον δικαιολογητικά. Η κα Νικολάκου ζήτησε από τους συμβούλους να στηρίξουν τους δανειολήπτες και να καταθέσουν αίτημα για ουσιαστική ρύθμιση των δανείων και να εξουσιοδοτήσουν τον Περιφερειάρχη να συναντηθεί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε μάλιστα πως σε ορισμένες περιπτώσεις που οι δανειολήπτες είχαν λογαριασμούς καταθετικούς τους βρήκαν άδειους αφού οι τράπεζες πήραν τις δόσεις από αυτούς τους λογαριασμούς και επίσης τονίστηκε από τον περιφερειάρχη πως πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της χώρας φέρει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που λειτουργεί άνευ κανόνων και ζητά σε κάθε κίνηση που αποφέρει χρήμα να το λαμβάνει αυτό όπως με την ανακεφαλαιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.