ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αίτηση ανάκλησης: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για την ΕΑΣ

Μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτριος Νέγκας θα αποφασίσει για την τύχη της λειτουργίας της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, του νέου συνεταιρισμού και το πώς και από ποιους θα διοικηθεί προσωρινά. Μ’ όλα αυτά που καταγράφηκαν χθες ενώπιόν του, με τις προσωπικές κόντρες και τις αντιπαραθέσεις νομικίστικου χαρακτήρα γύρω από το νόμο 4015, κατά τη συζήτηση της αίτησης ανάκλησης στην απόφαση ακύρωσης της γενικής συνέλευσης του νέου συνεταιρισμού, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά πως η Ενωση δεν έχει μέλλον και δύσκολα θα
σταθεί ο νέος συνεταιρισμός. Και αυτό γιατί οι παθογένειες και οι σκοπιμότητες εξακολουθούν να κυριαρχούν. Πέρα από την αίτηση ανάκλησης του προσωρινού Δ.Σ. της νέας οργάνωσης, ενώπιον του προέδρου υποστηρίχθηκαν και οι προσφυγές α) των Αγροτικών Συνεταιρισμών κυρίως της Μάνης και της Βάλτας και αγροτοσυνεταιριστών με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΕΑΣ Βασίλη Κοζομπόλη και τον Ηλία Ντονά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης, που είναι και μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του νέου συνεταιρισμού και β) μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπιταλίου.
Οι δικηγόροι Ρούλα Μουρδουκούτα και Περικλής Ξηρογιάννης που υποστήριξαν και παρουσίασαν τις θέσεις του προσωρινού Δ.Σ. του νέου συνεταιρισμού, ανέφεραν ότι οι προσφεύγοντες συνεταιρισμοί δεν έχουν έννομο συμφέρον, καθώς αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία και είναι ανταγωνιστικοί με το νέο συνεταιρισμό της Ενωσης. Επεσήμαναν πως ο Β. Κοζομπόλης και ο Ηλ. Ντονάς, ιδιαίτερα ο πρώτος είχε την πρωτοβουλία των διαδικασιών μετατροπής και δημιουργίας του νέου συνεταιρισμού κι εξελέγησαν μέλη του προσωρινού Δ.Σ. Παρατήρησαν ότι η επιχείρηση πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και πως είναι καταστροφή για την ΕΑΣ αν ανασταλεί η λειτουργία της, την οποία ζητούν άτομα και συνεταιρισμοί που δεν είναι μέλη του συνεταιρισμού. Υποστήριξαν ότι δεν είχε διαφορετική άποψη ο Κοζομπόλης σε κανένα Δ.Σ. ούτε στη γενική συνέλευση του νέου συνεταιρισμού. Ενημέρωσαν πως
οι συνεταιρισμοί Νεοχωρίου Λεύκτρου και Δολών χρωστούσαν στην ΕΑΣ, γι’ αυτό δεν τους έγραψαν στο νέο συνεταιρισμό. Υποστήριξαν ότι οι προσφεύγοντες συνεταιρισμοί αποφάσισαν να κινηθούν αυτόνομα, να μη συγχωνευτούν με την Ενωση (όπως έκαναν το Αβραμιού, το Κυνηγού κ.ά.) και θέλουν να διοικήσουν την ΕΑΣ ενώ είναι ανταγωνιστικοί και θέλουν να διαλύσουν την Ενωση.
Η δικηγόρος Ελένη Αλειφέρη που υποστήριξε τους προσφεύγοντες συνεταιρισμούς και αγροτοσυνεταιριστές, ανέφερε ότι όλοι οι συνεταιρισμοί ως πρώην μέλη της ΕΑΣ έχουν έννομο συμφέρον και παραδέχθηκε πως όλη η περιουσία της πρώην ΕΑΣ και των υπό συγχώνευση συνεταιρισμών είναι ένα μεγάλο οικονομικό αντικείμενο. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν η καθαρή θέση και οι ισολογισμοί των συνεταιρισμών που συγχωνεύτηκαν και πως δεν ενδιαφέρονται για τις θέσεις, δε θέλουν θέσεις οι Κοζομπόλης και Ντονάς. Ανέφερε ότι τους απασχολεί ο κίνδυνος εκκαθάρισης της ΕΑΣ, «να γυρίσουμε πίσω και να διορθωθούν τα εσφαλμένα στάδια για τα οποία έχει ευθύνη και ο Κοζομπόλης, δεν είχε την πλειοψηφία στο τελευταίο Δ.Σ. της Ενωσης». Υποστήριξε πως οι συγχωνευμένοι συνεταιρισμοί είναι συνεταιρισμοί - "σφραγίδες" και ότι δεν υπήρχε απαρτία στη γενική συνέλευση του νέου συνεταιρισμού στις 30 Ιουνίου, καθώς από τα 494 μέλη ήταν παρόντα μόνο τα 127.
Η δικηγόρος Ευφροσύνη Βασιλαδιώτη, που υποστήριξε την προσφυγή μελών του Α.Σ. Σπιταλίου, ανέφερε ότι τα προσφεύγοντα μέλη δεν εκλήθησαν και δε συμμετείχαν σε καμία διαδικασία γενικής συνέλευσης του συνεταιρισμού του χωριού τους. Ενημερώθηκαν τυχαία από τον Τύπο στις 19 Ιουνίου για γενική συνέλευση που είχε γίνει -υποτίθεται- το Μάρτιο. Και ζήτησε την «αναστολή της λειτουργίας του παράνομου οργάνου», για να δοθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι δύο πλευρές, μάλιστα, κατέθεσαν και προτάσεις ορισμού προσωρινού Δ.Σ. προς τον πρόεδρο. Αυτή του προσωρινού Δ.Σ. του νέου συνεταιρισμού περιλαμβάνει τους ακόλουθους αγροτοσυνεταιριστές: Κώστα και Γιώργο Κατσούλη, Αριστείδη και Γιώργο Γιαννακόπουλο, Μιχάλη Αντωνόπουλο, Γιώργο Λαζόγιαννη, Νίκο Κοτταρίδη, Πάνο Παγάνη, Γιώργο Κότσιαρη, Σταύρο Νικολακόπουλο, Νικόλαο Κουφόπουλο. Και αυτή των προσφευγόντων τους: Σταύρο Γιαννακέα (Εξωχώρι), Αθανάσιο Κισκέα (Σωτηριάνικα), Βασίλη Κοζομπόλη, Δημήτρη Αντωνόπουλο (Βάλτα), Βασίλη Γαϊτανάρο (Δολοί), Παρασκευά Τζανετέα (Νεοχώρι Λεύκτρου), Ηλία Ντονά, Ηλία Μαρκάκη (Χρυσοκελλαριά), Αναστάσιο Προσηλιακό (Γαργαλιάνοι). Για τον τελευταίο προτάθηκε η αντικατάστασή του από την κ. Αλειφέρη.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Κοζομπόλης δεν είναι σταθερός στις απόψεις του. Στις 25 Ιουλίου δήλωνε στο BEST ότι δε θα καταθέσει πρόταση για προσωρινή διοίκηση ενώ είδαμε ότι δεν συνέβη αυτό χθες. Όλα πήγαν καλά στη συνέλευση, ήταν μέσα στο προσωρινό 11μελές τού νέου συνεταιρισμού, συμφώνησε σε όλα τα θέματα και όταν πήγαν σε εκλογές τον Ιούλιο ο κ. Κατσούλης, δεν τον επέλεξε για την προσωρινή διοίκηση. Προφανώς διότι είχε υποστηρίξει τον κ. Ντονά. Αν πραγματικά όπως λέει ο κ. Κοζομπόλης, δεν τον ενδιαφέρουν οι "καρέκλες" και δε θέλει πραγματικά να πάει η Ένωση σε εκκαθάριση, ας μην αφήσει άλλο στον αέρα τη διοίκηση της ΕΑΣ...

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.