ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ανοδική τάση των τιμών του ελαιολάδου στην Ισπανία

Μπρός στις προβλέψεις πτώσης της προσεχούς παραγωγής
Κατά την Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας (FAECA) με βάση τα στοιχεία των συνεταιριστικών ελαιουργιών η παραγωγή ελαιολάδου στην Ανδαλουσία θα υποστεί πτώση άνω του 50% κατά την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο 2012-2013.  

Αιτία αυτής της προβλεπόμενης πτώσης της παραγωγής το  γεγονός ότι η φετινή ξηρασία συμπίπτει με την παρενιαυτοφορία των ελαιώνων αποδυναμωμένων ύστερα  από χρόνια ασυνήθιστα υψηλής παραγωγής λόγω των βροχοπτώσεων των προηγουμένων ετών.
 

Κατά τις προβλέψεις αυτές  η παραγωγή θα πέσει στην Χαέν κατά το 70%, στην Γρενάδα κατά το 65%, Μάλαγα 60% και Κόρδοβα  50%.
Σε προγραμματισμένη σύσκεψη του ισπανικού Υπουργείου με τους ελαιουργικούς φορείς θα γίνουν οι επίσημες εκτιμήσεις σε εθνικό επίπεδο για την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.
 

Έτσι τα φετινά υψηλά αποθέματα θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των αγορών κατά την νέα ελαιοκομική περίοδο λαβαίνοντας υπόψη ότι οι ισπανικές εξαγωγές παραμένουν στο σημαντικό μηνιαίο επίπεδο των 120.000 τόνων, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.
 

Κατά την διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας η αγορά του ελαιολάδου στην Ισπανία σημείωσε μια νέα σημαντική ανοδική κίνηση. Η εβδομάδα πράγματι έκλεισε με μια περεταίρω αύξηση των τιμών  ανεβαίνοντας το εξτραπαρθένο  στα 1,86 €/κιλό (+3,3%) και το παρθένο στα 1,79 €/κιλό (+4,7%).
Μπρός στις ειδήσεις γύρω από τις προβλέψεις σημαντικής πτώσεις της παραγωγής την προσεχή ελαιοκομική περίοδο τα ισπανικά ελαιοτριβεία φαίνεται να αντιδρούν αρνητικά στην ρευστοποίηση των αποθεμάτων τους παρά την σχετική αύξηση των προσφερόμενων τιμών. Ας σημειωθεί ότι τα αποθέματα των τυποποιητών δεν ξεπερνούν τις δυο-τρεις εβδομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: