ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Καλοκαιρινό «κούρεμα» σε όλα τα ειδικά μισθολόγια

Οι έντονες πιέσεις της τρόικας, να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα, επανέφεραν στο τραπέζι ένα μέτρο που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, αυτό των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια. Το μέτρο αναμένεται να προωθηθεί με νομοθετική ρύθμιση μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με το «Έθνος».
Επειδή όμως αφορά 200 χιλιάδες εργαζόμενους στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική, τους ιατρούς του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλωμάτες, δικαστικούς και αρχιερείς, αναμένεται να προκληθούν αντιδράσεις.
Οι εν λόγω περικοπές θα αποφέρουν εξοικονόμηση δαπανών για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ και 400 εκατομμύρια ευρώ η 0,2% του ΑΕΠ το 2013.
Ειδικά επιδόματα που κινδυνεύουν
Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος: Εξομάλυνσης, έξοδα παράστασης, αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, πληροφορικής, ειδικών συνθηκών.
Ιατροί ΕΣΥ: Πάγιας αποζημίωσης για συμμετοχή σε σεμινάρια, νοσοκομειακής απασχόλησης.
Δικαστικοί Λειτουργοί: Ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων, πάγιας αποζημίωσης λόγω ειδικών συνθηκών, έξοδα παράστασης.
Μέλη ΔΕΠ: Διδακτικής προετοιμασίας, πάγιας αποζημίωσης για συμμετοχή σε συνέδρια, έξοδα παράστασης.

ΑΠΟ http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη