ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Προβλήματα με τα κουνούπια σε Ασπρόχωμα και Τριφυλία

«Ικανοποιητική είναι φέτος η κατάσταση στη Μεσσηνία με τα κουνούπια, καλύτερη από την περσινή προβληματική χρονιά». Αυτό αναφέρθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο, στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας", σε συνεδρίαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, όπου σημειώθηκε πως τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται σε αστικές περιοχές με τα ακάθαρτα σε δίκτυα ομβρίων ή στο έδαφος. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα κουνούπια στο Ασπρόχωμα και την Τριφυλία.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, αφού είπε ότι τα κουνούπια είναι υπόθεση όλων και
χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, ενημέρωσε πως «ψεκασμοί γίνονται ανά 15νθήμερο και όπου υπάρχουν εξάρσεις, επεμβαίνουμε κι ενδιάμεσα». Ανέφερε ότι το αποστραγγιστικό έργο που έγινε στη Γιάλοβα, είχε ανέλπιστα σημαντικό αποτέλεσμα, είπε πως «και οι πολίτες προσφέρουν σημαντικό έργο, αν ακολουθούν τις οδηγίες» και τους κάλεσε να ποτίζουν το γκαζόν πρωινές ώρες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Νίκος Αλεξανδρόπουλος είπε ότι τα προβλήματα είναι πιο πολύ σε αστικές περιοχές, όπου δεν υπάρχει αποχέτευση και παρατήρησε: «Εχουμε αόριστη και ανώνυμη ενημέρωση για τα προβλήματα, θέλουμε συγκεκριμένη κι επώνυμη».
Η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Αικατερίνη Σπέντζουρα είπε ότι
φαίνεται πως το πρόγραμμα προχωράει με καλά αποτελέσματα. Επεσήμανε προβλήματα με τη διάθεση ακαθάρτων σε αγωγούς ομβρίων και επιφανειακά και πρόβλημα με ιδιοκτήτες που δεν επιτρέπουν στα συνεργεία να μπουν και να ψεκάσουν στα πλημμυρισμένα χωράφια τους. Σ’ αυτό ζήτησε τη βοήθεια των δήμων, προκειμένου να τους πείσουν και παρατήρησε πως με εντολή εισαγγελέα μπορεί να γίνει.
Τότε παρενέβη ο κ. Αλευράς και ζήτησε «αν χρειαστεί, να γίνει και αυτό».
Η κ. Σπέντζουρα διαβεβαίωσε ότι «δεν έχουμε κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία» κι ενημέρωσε πως «πήραμε την άδεια και αν χρειαστεί, θα γίνουν αεροψεκασμοί στη Γιάλοβα και τους ορυζώνες στον κάμπο Μεσσήνης - Καλαμάτας».
Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Γιώργος Γιαννούτσος ευχαρίστησε τον κ. Αλευρά για το αποστραγγιστικό έργο στη Γιάλοβα και τόνισε ότι «στη Γιάλοβα δεν υπάρχει ούτε ένα κουνούπι». Παρατήρησε ότι γίνεται ενημέρωση στα χωριά με φυλλάδιο σπίτι το σπίτι και μίλησε για αδράνεια προέδρων Τοπικών Συμβουλίων, κυρίως στην Ανατολική Πυλία.
Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος αναγνώρισε ότι «φέτος είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση», εκτιμώντας πως «έπιασαν τόπο οι γκρίνιες και οι μουρμούρες» και παραπονέθηκε ότι συνεδρίασε πολύ αργά η επιτροπή.
Ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Παναγιώτης Σουρέτης είπε ότι «γίνονται ψεκασμοί συχνά - πυκνά», αλλά σημείωσε πως «υπάρχει πρόβλημα σε Φιλιατρά - Κυπαρισσία, στην παραλιακή ζώνη». Εκτίμησε ότι «ίσως δεν έχουμε εντοπίσει τις εστίες» και ζήτησε ημερίδες ενημέρωσης και στην Τριφυλία.
Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος και της ευρύτερης περιοχής Δημήτρης Τσίχλης σημείωσε ότι «ενώ ξεκινήσαμε καλά, είναι πάρα πολύ έντονο το πρόβλημα στο Ασπρόχωμα μετά τις 9 το βράδυ».
Ο υπηρεσιακός παράγοντας της Αναπτυξιακής Μιχάλης Κομματάς ενημέρωσε ότι «στην περιοχή ιδιοκτήτης δεν επέτρεψε ψεκασμό σε κτήμα του που έπρεπε να γίνει».
Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι από δω και πέρα θα υπάρξει αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών σε κάθε χωριό και ζητήθηκε η ενεργοποίηση των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων για να εντοπιστούν οι εστίες των κουνουπιών και να έχει επιτυχία το πρόγραμμα καταπολέμησης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: