ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Το πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθεί το θέμα στενά: Ελπίδες για οριστική λύση στα πυροδάνεια

Ελπίδες τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη, οριστική λύση του προβλήματος αποπληρωμής των δανείων πυρόπληκτων γεννά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που εστάλη στα Επιμελητήρια, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται η η δυνατότητα να δοθεί παράταση και στα δάνεια που δεν έχουν  εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών «με υπουργική απόφαση θα δοθεί παράταση 3 μηνών για να υποβληθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στους πυρόπληκτους που έχουν κάνει αίτηση
αναστολής πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων τους». 
Η ανακοίνωση αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο είναι ενήμερος για τα δάνεια πυρόπληκτων, αλλά και ότι έχει μελετήσει λύσεις για την οριστική λύση του προβλήματος αποπληρωμής τους. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και μπορεί να εφαρμοστεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα τα Επιμελητήρια προτείνουν «μετατροπή των πυρόπληκτων δανείων σε 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της δεν θα κρατήσουν μόνον 1 έτος».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τα δάνεια πυρόπληκτων έχει ως εξής:
«Μέσα στις επόμενες μέρες, με υπουργική απόφαση θα δοθεί παράταση τριών (3) μηνών για να υποβληθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στους πυρόπληκτους που έχουν κάνει αίτηση αναστολής πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων τους. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και πήραν δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Εξετάζεται η επέκταση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης και σε αυτούς που δεν πήραν εγγυημένα δάνεια».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του για την ενεργή ενασχόληση του πρωθυπουργού με το πρόβλημα της αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχθηκε η επιχειρηματική κοινότητα και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας την ανακοίνωση Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού μας Αντώνη Σαμαρά, ότι στις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση θα δοθεί 3μηνη παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα πυρόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, η εξέταση της επέκτασης της υπουργικής απόφασης 2/22475/0025/25-4-2012 του Φίλιππου Σαχινίδη, ώστε να συμπεριληφθούν στην αναστολή πληρωμής για 1 έτος και τα πυρόπληκτα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μας δίνει την ελπίδα ότι άμεσα θα ικανοποιηθούν και αυτά, αφού στην οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας περισσότερο πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το πρόβλημα ρευστότητας καθημερινά γίνεται μεγαλύτερο.
Φυσικά περιμένουμε στο επόμενο διάστημα και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να υποστηρίξουμε παλαιότερο αίτημά μας για την μετέπειτα μετατροπή των ανωτέρω δανείων σε 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της δεν θα κρατήσουν μόνον 1 έτος.
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού μας Αντώνη Σαμαρά, που εκφράστηκε στην συνάντηση που είχαμε μαζί του οι πρόεδροι των 6 Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών στις 5 Απριλίου 2012, μετουσιώνεται σε πράξεις από τις πρώτες που υλοποιεί η νέα κυβέρνηση και μας δίνει την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα έρθουν και τα νέα αναπτυξιακά οικονομικά μέτρα, που θα αντιστρέψουν την μέχρι τώρα αρνητική πορεία στις εργασίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

ΛΑΘΟΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


Η Εθνική Τράπεζα δεν δέχεται αιτήσεις για παράταση της αποπληρωμής δόσεων των δανείων πυροπλήκτων, καθώς η ερμηνεία της εγκυκλίου 178 που δημοσίευσε η "Ε" του Σαββατοκύριακου αποδείχτηκε λανθασμένη. Η εγκύκλιος αυτή δίνει οδηγίες για την παράταση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση στα δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Θ.Λ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη