ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Μεσσηνία: Πρόστιμα έως 90.000 σε πρατηριούχους !

Ειδοποιητήρια για να πληρώσουν πρόστιμα που φτάνουν και τα 90.000 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις παραστατικών πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, στέλνει το Τελωνείο σε βενζινοπώλες της Μεσσηνίας. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ε", πρόστιμα καλείται να πληρώσει περίπου το 60% των πρατηριούχων στο νομό, για ένα λάθος καταχώρισης στο σύστημα "Ηφαιστος", που όπως τονίζει ο πρόεδρος του κλάδου στο νομό Γιώργος Καπερώνης, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια τυπική παράβαση. 
«Το Τελωνείο καταλογίζει πρόστιμα και στέλνει ειδοποιήσεις για την πληρωμή τους εντός 60 ημερών, για ένα λάθος το οποίο δεν είναι λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά μια τυπική παράβαση», αναφέρει ο Γ. Καπερώνης. Οι πρατηριούχοι ωστόσο από την πλευρά τους δεν καταθέτουν τα όπλα αλλά ετοιμάζονται να απαντήσουν με προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια. 
«Οι συνάδελφοι οι οποίοι οφείλουν να πληρώσουν τα πρόστιμα φτάνουν το 60% σε όλη τη Μεσσηνία και πολλοί καλούνται να πληρώσουν 40.000 ή 50.000 ευρώ, ενώ υπάρχει συνάδελφος που καλείται να πληρώσει 90.000 ευρώ», σημειώνει. Οπως λέει, όσοι οφείλουν μικρότερα ποσά, για παράδειγμα 2.500 ευρώ ή 5.000 ευρώ, καταφεύγουν σε διακανονισμό προκειμένου να το πληρώσουν. Όσοι όμως θα πρέπει να πληρώσουν τα μεγάλα ποσά, νομικοί τους συμβουλεύουν να προχωρήσουν σε προσφυγές. Αλλωστε όπως επισημαίνει ο πρόεδρός τους, «με αυτά τα πρόστιμα μας οδηγούν σε λουκέτα. Κανένας δεν είναι σε θέση να πληρώσει αυτά τα ποσά, όταν ο κλάδος μας πάσχει από ρευστότητα και οι εταιρείες ανεφοδιασμού δεν δέχονται επιταγές». 
Επιπρόσθετα, λέει πως για το ότι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις πωλήσεις στο σύστημα "Ηφαιστος", «δεν ευθυνόμαστε μόνο οι πρατηριούχοι αλλά και το σύστημα που δεν ενημέρωσε έγκαιρα για τις λάθος καταχωρίσεις». Επιπλέον επισημαίνει πως στην περίπτωση που είχε καταχωρισθεί λάθος το ΑΦΜ πελάτη, η διαδικασία μέχρι να βρεθεί και να δώσει το σωστό αριθμό φορολογικού μητρώου έπαιρνε χρόνο, με αποτέλεσμα η νέα διόρθωση να δείχνει ότι η καταχώριση έγινε εκπρόθεσμα.
 
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα δεν απέκλεισε μια πανελλαδική κινητοποίηση, στην περίπτωση που δεν συναντήσουν ευήκοα ώτα στο υπουργείο. Επίσης από τα θέματα τα οποία απασχολούν τον κλάδο είναι αυτό της φορολογικής ενημερότητας και κατά πόσο θα μπορούν να την πάρουν όσοι έχουν απλήρωτα πρόστιμα. «Μας εξοντώνουν με αυτά τα πρόστιμα, τα οποία είναι άδικα. Εμείς προτείναμε ήδη τη μείωσή τους, αλλά και να διορθωθεί το σύστημα "Ηφαιστος". Περιμένουμε τις εξελίξεις», τονίζει καταλήγοντας ο Γ. Καπερώνης.

ΠΗΓΗ Ν.Κ. - ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: