ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι το..2020!

«Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και μετά το 2013, σίγουρα μέχρι το 2020, με προοπτική αυτές να τις καρπώνονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ανέφερε την Δευτέρα 22 Ιουνίου ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, από την αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΑΣ Λάρισας, στα πλαίσια των περιοδειών του στις περιφέρειες της χώρας, πραγματοποιώντας διαβουλεύσεις με τους αγρότες εν όψει των Εθνικών Επιλογών της χώρας για την νέα ΚΑΠ.Αναλυτικότερα, το απόγευμα της Δευτέρας στις 19.00, στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς είχαν
κληθεί να συμμετάσχουν σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση, οι πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, οι πρόεδροι των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών της περιοχής, οι αντιπρόσωποι των Συνεταιριστικών φορέων στην ΠΑΣΕΓΕΣ και πολλοί αγρότες της περιοχής.Στους συγκεντρωμένους ανέλυσε κατ΄ αρχήν ο κ. Καραμίχας τα νέα δεδομένα που θα φέρει ο «διαγνωστικός έλεγχος» της ΚΑΠ, του προηγουμένου Νοεμβρίου, αλλά και των αλλαγών που θα επέλθουν από το 2013 και μετά.
Συνεχίζοντας την εισήγησή του ο Καραμίχας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως από το κατώφλι των ενισχύσεων θα εξαιρεθούν οι παραγωγοί μέχρι 4 στρέμματα ή όσοι ελάμβαναν μέχρι 400 ευρώ επιδότηση, αλλά το ποσό που θα εξασφαλισθεί, περίπου 26 εκατ. ευρώ δεν θα χαθεί, αλλά θα πάει στο Εθνικό Απόθεμα.
«Όσον αφορά στο Μητρώο Αγροτών, τα βασικά κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος αγρότης σε αυτό είναι το 50+1% του εισοδήματος να προέρχεται από αγροτικές ασχολίες και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Δημιουργούμε ένα Αγροτικό Κτηματολόγιο, το οποίο θα πάρει έτοιμο η κυβέρνηση, χωρίς να τις στοιχίσει όσα το Εθνικό Κτηματολόγιο» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε ο κ. Καραμίχας και την Τρίτη 23 Ιουνίου το απόγευμα, στην Λαμία, που συναντήθηκε με τις Συνεταιριστικές οργανώσεις της Στερεάς Ελλάδας, πλην της Αιτωλοακαρνανίας την οποία είχε επισκεφθεί νωρίτερα.

Θα ακολουθήσει Πανελλαδική σύσκεψη στην Αθήνα και κατόπιν τα συμπεράσματα όλων των συναντήσεων θα αξιοποιηθούν από το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της νέας ΚΑΠ κάθε κράτος μέλος έχει περιθώρια μέχρι 1η Αυγούστου να αποφασίσει για τις Εθνικές Επιλογές του που αφορούν τους κατ' επάγγελμα αγρότες, τα κατώφλια των ενισχύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...