ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ημέρα μνήμης η 20η Ιουλίου για την Κύπρο, αφού σήμερα κλείνουν 38 χρόνια από την αιματηρή Τουρκική εισβολή στη βόρεια Κύπρο που γράφτηκε με μελανά γράμματα στις σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Στις 20 Ιουλίου του 1974, περίπου 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από την αεροπορία και το ναυτικό, εισέβαλαν κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη βόρεια Κύπρο, σύμφωνα με το σχέδιο Αττίλας Ι καταλαμβάνοντας το 4% του νησιού.
Πέντε μέρες πριν την εισβολή, στις 15 Ιουλίου του 1974, είχε εκδηλωθεί στη Κύπρο πραξικόπημα εκ μέρους της Εθνοφρουράς εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄, ο οποίος τελικά διασώθηκε και
μεταφέρθηκε, μέσω Μάλτας και Λονδίνου στη Νέα Υόρκη και έλαβε μέρος στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου, στην οποία κατήγγειλε την Ελληνική χούντα για «εισβολή στην Κύπρο».

Ωστόσο στις δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, απέφυγε να αναφερθεί στο σίγουρο ενδεχόμενο Τουρκικής εισβολής που πράγματι άρχισε λίγες ώρες μετά την ομιλία του.

Λιγότερο απο ένα μήνα μετά ξεκίνησε η δεύτερη εισβολή, ο Αττίλας ΙΙ. Στις 3.30 τα χαράματα της 14ης του Αυγούστου 1974 τελειώνουν με πλήρη αποτυχία στη Γενεύη οι τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) για την κατάσταση στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα και μία ώρα αργότερα, τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν Λευκωσία, Αμμόχωστο και άλλα σημεία της Κύπρου. Οι Τούρκοι πλέον κατακτούν το 37% της Κύπρου.

Ο απολογισμός της τραγωδίας αριθμεί σχεδόν 4.000 νεκρούς και 1.619 αγνοούμενους, ενώ περίπου 200.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Η Τουρκία μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο για εισβολή αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στην προ του πραξικοπήματος κατάσταση.

Επίσης η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι το δικαίωμα για την επέμβασή της αυτή, ήταν κατοχυρωμένο στη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν εγκρίθηκε ποτέ τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε ζήτησε από την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε την Τουρκία, να προσφύγουν και οι δυο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να γνωματεύσει κατά πόσο νόμιμα εισέβαλε ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο, η Τουρκία όμως αρνείται κατηγορηματικά..

 ΠΗΓΗ http://nonews-news.blogspot.gr/

ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr

2 σχόλια:

Αθανασία είπε...

Γειάσου Τασούλη!!!...εε,μία πολύυ κρίσιμη καμπή στην ιστορία,της Ελλάδας μας...ένα θέμα,που ακόμη και σήμερα στις μέρες μας ακόμη, και σήμερα παραμένει α νοι χτό..(κι ένας Θεός ξέρει για πόσο ακόμη θα παραμείνει ανοιχτό)...κάποιοι είπαν ότι η εισβολή στην Κύπρο μ α ς (γιατί είναι η Κ ύ π ρος μ ας)...άσχετα αν είναι ανεξάρτητο κράτος..)ήταν τότε 'δάκτυλος'των αμερικανών...(ε, οι κωλό-αμερικάνοι είναι υπέυθυνοι για πολλά,μύρια κακά στον κόσμο) γενικά...τώρα αλήθεια,ψέμματα δ ε ξέρω...ίσως αυτοί που έζησαν,στην εποχή αυτή ίσως να ξέρουν καλύτερα από εμάς..αν ήταν ή δεν ήταν 'δακτύλος'των αμερικανών...πάντως σημασία έχει ότι χάθηκαν,πάααρα πολλές ανθρώπινες ζωές...κι ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων,τους ψάχνουν ακόμη...?ίσως...και οι συγγενείς των νεκρών τους κλαίνε ακόμη...γονείς, έχασαν τα παιδιά τους,γυναίκες τους άντρες τους, μανάδες τους γιούς τους,κατέστρεψαν ολόκληρες οικογένειες..τους πήραν το βιός τους,τις περιουσίες τους,τα σπίτια τους και πολλοί από αυτούς, βλέπουν ακόμη τα ίδια τους τα σπίτια από μακριά...και κα ν είς μα κα νείς ΔΕ βγήκε,ακόμη 38χρόνια τώρα να λογοδοτήσει...να δώσει λόγο γι α τί, έγινε αυτό γ ι α τί κατέστρεψαν αυτούς τους ανθρώπους τις ζωές τους,γ ι ατί τους σκώτοσαν τα παιδιά τους, γι α τί τους πήραν τις περιουσίες τους..κι ένα σωρό άλλα γι α τί τέσπα...θα βγεί αναρωτιέμαι κάποιος κάποτε να δώσει λόγο να απολογηθεί για ό-λα αυτά?...αλλά μάλλον ό χι...ίσως θα δικαιωθούν ποτέ όοολοι αυτοί οι άνθρωποι που τους κατέστρεψαν τις ζωές τους άδικα?και τους σκώτοσαν τους δικούς τους πάλι άδικα?...άγνωστο...αλλά ας ελπίσουμε να βρούν κάποτε το δίκιο τους...το εύχομαι ολόψυχα,και μέσα από τη καρδιά μου...καλησπέρες και καλά έκανες κι έβαλες,αυτό το ποστάκι...πολύυ ωραίο...ΔΕΝ πρέπει πο-τέ να ξεχνάμε τέτοια γεγονότα..πρέπει να θυμόμαστε πάντα που λέω,κι εγώ....ό-λα αυτά...γιανά ΜΗΝ επαναληφθούν ξανά...χαιρετώ...

TASOSPLATI είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ......

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...