ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Στον Ιωνικό ο Νίκος Φρούσος!

Όχι, δεν επέστρεψε στην ενεργό δράση, αλλά ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας του Ιωνικού. 

Ο Φιλιατρινός Νίκος Φρούσος, επιστρέφει σε γνώριμα λιμέρια καθώς θα είναι ο προπονητής της ομάδας της Νίκαιας στην προσπάθεια που θα κάνει στην Δ’ Εθνική. 

Ο έμπειρος επιθετικός έχει φορέσει την «κυανόλευκη» φανέλα και είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 65 γκολ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ ο Ιωνικός, επιστρέφει στην ομάδα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αυτή τη φορά από τη θέση του προπονητή.

Πρόκειται για τον αρχισκόρερ του Ιωνικού στην Α' Εθνική, Νίκο Φρούσο, ο οποίος αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας στο νέο πρωτάθλημα.

Η ιστορία του Νίκου Φρούσου στον Ιωνικό ξεκινά το 1992, όταν ο αείμνηστος Νίκος Κανελλάκης τον έφερε στον Ιωνικό σε ηλικία 18 ετών. Μέχρι το 1999 που δόθηκε με μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, συνέδεσε το όνομά του με τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της ομάδας. Αναδείχθηκε σε αρχισκόρερ στην Α' Εθνική με 65 γκολ, συνέβαλε τα μέγιστα στην έξοδο το Κύπελλο UEFA , ενώ είναι ο μοναδικός παίκτης του Ιωνικού που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, σε εποχές που αυτή η τιμή ήταν αποκλειστικό προνόμιο των "μεγάλων" της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


Το 1999 δόθηκε με μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, για να επιστρέψει στον Ιωνικό το 2003, πετυχαίνοντας 5 ακόμη γκολ στο πρωτάθλημα . Το 2004 μεταγράφηκε στην Ανόρθωση, με τη φανέλα της οποίας κέρδισε πρωταθλήματα, κύπελλα και αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League, ολοκληρώνοντας την εντυπωσιακή του καριέρα ως ποδοσφαιριστής.


Ο Νίκος Φρούσος δεν έκρυψε ποτέ τα αισθήματά του για τον Ιωνικό, παρακολουθούσε στενά την πορεία της ομάδας και δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή να πει το 'ναι' στην πρόταση που του έγινε να αναλάβει την τεχνική της καθοδήγηση. Τις προσεχείς ημέρες θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του».

sport-fm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...