ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Σύμφωνα με το καινούργιο χρονοδιάγραμμα: Τέλη Ιουνίου ο νέος δρόμος στη Μεσσηνία

Τέλη Ιουνίου θα παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία, από τον κόμβο της Θουρίας στο "Πράκτικερ" έως το νέο κόμβο της Αλλαγής. Ενα μήνα αργότερα θα δοθεί στην κυκλοφορία το πολύπαθο Παραδείσια - Τσακώνα με παράκαμψη στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης. Μέσα στον Ιούλιο θα παραδοθεί και ο δρόμος σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με το δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, λίγο πριν το αεροδρόμιο. Αυτό είναι το νέο χρονοδιάγραμμα για τον εθνικό δρόμο που δίνει το υπουργείο Υποδομών, τα υπηρεσιακά του στελέχη, με την ελπίδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να προκύψει κυβέρνηση για τη χώρα.

Στον αυτοκινητόδρομο μέσα στα όρια του νομού απομένουν ουσιαστικά λεπτομέρειες: Η ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης πάνω από τη γέφυρα της Μικρομάνης και στο τμήμα ανάμεσα στις γέφυρες στις κοίτες του Παμίσου στον Αγιο Φλώρο, η διαγράμμιση στο ΣΕΑ Αρφαρών (κοντά στα Χριστοφιλέικα) και οι συνδέσεις στους κόμβους με την υφιστάμενη εθνική.
Στο Παραδείσια - Τσακώνα προχωρούν τα χωματουργικά στο σημείο που φτιάχνεται η παράκαμψη, ενώ εξελίσσονται εργασίες ασφαλτόστρωσης και τοποθέτησης στηθαίων. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια κοινοπραξία, που περιμένει την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης για την παράκαμψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το έργο μπορεί να παραδοθεί μέσα στον Ιούλιο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες και στην οδό σύνδεσης με το Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, όπου διαμορφώνεται ο κυκλικός κόμβος αμέσως μετά το βενζινάδικο.
Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: