ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Έρχονται τα ...οικολογικά τζιν

Μια νέα μέθοδος παραγωγής παντελονιών τζιν που παρουσιάστηκε σήμερα στις ΗΠΑ από έναν Ελβετό μηχανικό θα επιτρέπει τη χρήση έως και 92% λιγότερου νερού και 30% λιγότερης ενέργειας, και θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, εάν γενικευτεί.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ισχύει, χρειάζονται πάνω από 9.450 λίτρα νερό, μισό κιλό χημικά προϊόντα και πολλή ενέργεια για να παραχθεί ένα μόνο τζιν, εξήγησε ο Μιγκέλ Σάντσες, ένας μηχανικός από την εταιρεία χημικών Clariant, που εδρεύει κοντά στη Βασιλεία, σε μια παρουσίαση σε συνέδριο
του Ινστιτούτου πράσινης χημείας το οποίο εξαρτάται από την American Chemical Society.

"Αν το πολλαπλασιάσετε με τα σχεδόν δύο δισεκατομμύρια τζιν που παράγονται ετησίως στον κόσμο, έχετε μια καλή ιδέα για το τι αντιπροσωπεύει αυτή η βιομηχανία, η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή χρησιμοποιημένων υδάτων (λυμάτων) και στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου στο περιβάλλον", τόνισε.

Εκτός από την σημαντική εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, η διαδικασία αυτή που ονομάζεται "Advanced Denim" μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά (-87%), τα απόβλητα του βαμβακιού που αποτεφρώνονται συχνά και προσθέτουν έτσι στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής υφάσματος ντενίμ που απαιτούν έως και 15 κάδους βαφής και μια σειρά από δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, η νέα αυτή μέθοδος χρησιμοποιεί μόνο μια.

Χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα μια νέα γενιά βαφής με συμπυκνωμένο υγρό θείο που είναι πιο οικολογική.

Όλες οι άλλες φάσεις της παραδοσιακής παραγωγής θα εξαλειφθούν, διαβεβαιώνει ο Σάντσες.

Εάν μόνο το 25% του συνόλου των υφασμάτων των τζιν ήταν βαμμένα με αυτή τη διαδικασία, θα ήταν δυνατό να εξοικονομήσουμε αρκετό νερό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, περίπου 9,45 δισεκατομμύρια λίτρα, τονίζει η Clariant.

Αυτό θα επιτρέψει επίσης να μην απορριφθούν 31,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χρησιμοποιημένων υδάτων (λυμάτων) και να εξοικονομηθούν 220 εκατομμύρια κιλοβάτ/ώρα ηλεκτρικής ενέργειας, με την ταυτόχρονη εξάλειψη των εκπομπών CO2 που προκύπτουν από αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Clariant συνεργάζεται με πολλούς κορυφαίους κατασκευαστές τζιν, στον κόσμο οι οποίοι δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ για αυτή τη νέα τεχνική, σύμφωνα με τον κ. Σάντσες.

ΑΠΟ http://www.newsit.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη