ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Το «Σιντριβάνι του Ουράνιου Τόξου»

Τον Σεπτέμβριο του 2008, άνοιξε για το κοινό η γέφυρα Banpo, επίσης γνωστή και ως «Σιντριβάνι του Ουράνιου Τόξου» ή «Κρήνη με το Σεληνόφως». Βρίσκεται σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Νότιας Κορέας, την Σεούλ. Η γέφυρα που θεωρείται η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή, συνδέει τις συνοικίες Seocho και Yongsan.

Η καταχώρηση της στο βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο, βοήθησε στο να γίνει πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών. Ειδικά όταν πέσει το σκοτάδι η γέφυρα γεμίζει από ανθρώπους που απολαμβάνουν το υπέροχο χρωματιστό συντριβάνι που πέφτει στον ποταμό.


Το συντριβάνι ήταν μια ιδέα της κορεατικής κυβέρνησης, στα πλαίσια της  Αναγέννησης του ποταμού Χαν.

Το χαμηλότερο επίπεδο της γέφυρας χρησιμοποιείται από ποδήλατα, πεζούς, αλλά και αυτοκίνητα διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στο πάρκο Napo Hangang. Αλλά όταν το επίπεδο του νερού του ποταμού αυξάνεται, το τμήμα αυτό κλείνει. Ο επάνω όροφος λειτουργεί κανονικά, αλλά μόνο για τα αυτοκίνητα.

Τα σχεδόν 10 χιλιάδες ακροφύσια που πηγάζουν από τις δύο πλευρές της γέφυρας λειτουργούν καθημερινά και δημιουργούν διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Τη νύχτα, εμφανίζουν διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς που τελικά καταλήγουν να μοιάζουν με ένα υπέροχο τεχνητό ουράνιο τόξο.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.dinfo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...