ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

To GPS του Αρμαγεδδώνα

47 χιλιάδες αστεροειδείς απειλούν τη Γη. Δέκα χώρες στο «κόκκινο».

Ερευνητική ομάδα υπολόγισε τον αριθμό των αστεροειδών που μπορεί να αποτελέσουν πιθανή
απειλή για τη Γη. Επιπλέον οι ερευνητές δημιούργησαν μια λίστα με τις χώρες που σε περίπτωση πτώσης αστεροειδούς θα υποστούν τις μεγαλύτερες καταστροφές.
  • Η αναζήτηση
Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στο πλαίσιο του προγράμματος NEOWISE έκανε μια δειγματοληπτική μελέτη στον κόσμο των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου WISE. Οι ερευνητές παρατήρησαν 600 αστεροειδείς που ανήκουν στην ομάδα των διαστημικών αντικειμένων που είναι γνωστά με τον όρο NEO (Near Earth Objects), δηλαδή αντικείμενα που κινούνται κοντά στη Γη. Από αυτούς οι 107 είχαν διάμετρο άνω των 100 μέτρων. Τέτοιου μεγέθους αστεροειδείς αν πέσουν στη Γη, ακόμη και στη θάλασσα, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές.
  • Τα ευρήματα και η λίστα
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι υπάρχουν περίπου 47 χιλιάδες NEO που είναι πιθανό να πέσουν κάποια στιγμή στη Γη. Από αυτά τα 47 χιλιάδες αντικείμενα οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου το 10% έχει διάμετρο 100 μέτρα και άνω. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και παρακολουθούνται περίπου χίλια αντικείμενα με διάμετρο άνω των 100 μέτρων.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς στον πλανήτη μας. Δημιούργησαν μάλιστα μια λίστα με τις δέκα χώρες του πλανήτη οι οποίες, όπως εκτιμούν, θα υποστούν τις μεγαλύτερες καταστροφές από μια ενδεχόμενη πτώση αστεροειδούς.
Στη λίστα αυτή βρίσκονται κατά βάση περιοχές που ακόμη και αν ένας αστεροειδής πέσει στη θάλασσα θα χτυπηθούν από τα τεράστια τσουνάμι που θα δημιουργηθούν. Η λίστα περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδονησία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νιγηρία.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.