ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

Οι περισσότερες από τις παραστάσεις του 22ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας ανακοινώθηκαν χθες από τους οργανωτές του φεστιβάλ. Η αυλαία θα ανοίξει στις 7 Ιουλίου με την "Ντόρα τη Μικρή Εξερευνήτρια".
Στις 11 Ιουλίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσιάζει «Το Μεγάλο Τσίρκο», τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τον  Γιώργο Αρμένη, τον Τάσο Νούσια και την Μαρίνα Ασλάνογλου.
Στις 14 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης θα παρουσιάσει τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία
του Γιάννη Κακλέα
και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.  Τους ρόλους   ερμηνεύουν οι: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος κ.α.
Στις 15 Ιουλίου θα "ανέβει" το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Τζιμ το τζιτζίκι και η συμμορία του μονόφθαλμου τυφλοπόντικα», σε μουσική Γιάννη Ζουγανέλη.
Στις 18 Ιουλίου θα παρουσιαστεί «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού», η γνωστή κωμωδία του Ντάριο Φο,  σε σκηνοθεσία Σπ. Παπαδόπουλου, όπου τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Σπ. Παπαδόπουλος, Κ. Αποστολάκης, Αντ. Καρυστινός.
Στις 21 Ιουλίου έρχεται από την Θεατρική Διαδρομή η παράσταση «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»,  με τον Παύλο Χαϊκάλη.
Τον «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή θα απολαύσει το κοινό στις 24 Ιουλίου με τους Αιμίλιο Χειλάκη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, από την Artivities και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
Στις 26 Ιουλίου ανεβαίνουν οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη,  από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην οποία παίζουν η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ο Κώστας Κόκλας, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος κ.α.
«Δον Ζουάν, η επιστροφή» του Έντεν Φον Χόρβατ, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη η επόμενη παράσταση στις 28 Ιουλίου, με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η Κάρμεν Ρουγγέρη δεν θα μπορούσε να λείψει απο το φεστιβάλ φέτος και στις 30 Ιουλίου παρουσιάζει το έργο «Ο Ηρακλής και οι άθλοι του».
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσιάζει την 1η Αυγούστου τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, με τους Πέτρο Φιλιππίδη και Γιάννη Ζουγανέλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Στις 3 Αυγούστου «Να ζει κανείς ή να μη ζει» με το δίδυμο Ρέππα - Παπαθανασίου να ξαναχτυπά.  Πρωταγωνιστούν οι Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Τσιμιτσέλης και Τάσος Κωστής.
Στις 5 Αυγούστου ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Σαίξπηρ «Το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»,  "ανεβαίνει" σε διασκευή για παιδιά και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη από τις «μαγικές σβούρες».
Στις 11 Αυγούστου η Καριοφυλλιά Καραμπέτη και ο Στέλιος Μάινας πρωταγωνιστούν στην  «Ιφιγένεια  εν Αυλίδι, του Ευριπίδη», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: