ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Νέα πολιτική απορρήτου στο Facebook

Το Facebook προχώρησε πρόσφατα σε μερική αναθεώρηση των όρων που διέπουν το προσωπικό απόρρητο. Οι αλλαγές είναι περιορισμένες και δεν έχουμε σημαντικές τροποποιήσεις. Είναι, όμως, μια καλή αφορμή για να (ξανα)δούμε τι γίνεται με τα δεδομένα μας.

Υπάρχουν κάποιοι όροι που αξίζουν την προσοχή μας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που είναι εν πολλοίς αυτονόητες σε μια δωρεάν υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να περνούν
απαρατήρητες. Ιδού κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι.
Κάποια δεδομένα μας είναι πάντα ορατά.

Όλοι οι χρήστες του Facebook μπορούν να δουν την profile picture, την cover photo και φυσικά το όνομα. Στις ρυθμίσεις απορρήτου, πάντως, μπορεί να αποκλείσετε τις μηχανές αναζήτησης, έτσι ώστε να μην εμφανίζεστε στη Google και τις άλλες σχετικές υπηρεσίες.

Δε μπορείτε να σβήσετε τα μηνύματα που έχετε ήδη στείλει κι αυτό γιατί αποθηκεύονται και σε άλλο account, όχι μόνο στο δικό σας.
Το Facebook χρησιμοποιεί τα Like και τα σχόλια που κάνετε για να εμφανίζει διαφημίσεις.

Αν έχετε κάνει Like σε σελίδες με αυτοκίνητα και σχολιάσετε κάποια στιγμή το νέο μοντέλο της τάδε αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την εμφάνιση σχετικών διαφημίσεων.

Τα στοιχεία που συλλέγονται για την εμφάνιση διαφημίσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε sites εκτός Facebook. Μη σας κάνει εντύπωση, λοιπόν, αν δείτε σε κάποιο site μια διαφήμιση που θα περιμένατε να δείτε στο Facebook.

Το Facebook μπορεί να παρέμβει αν γράψετε κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως απειλή προς τρίτους ή προς τον εαυτό σας.Οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών κρατάνε τα δεδομένα σας, ακόμα κι αν διαγράψετε την εφαρμογή από το λογαριασμό σας. Για να διαγραφούν οριστικά τα δεδομένα σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή της εφαρμογής.

Πηγή: e-pcmag.gr

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη