ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ψηφίζουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ψηφίζουν αύριο οι φοιτητές των δύο τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Την περασμένη εβδομάδα έγιναν οι καθιερωμένες γενικές εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις και στα δύο τμήματα, με σκοπό να παρουσιαστούν οι δράσεις της κάθε παράταξης τη χρονιά που πέρασε και
τα πλαίσια των διεκδικήσεων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Στις εκλογές κατεβαίνουν η ΠΑΣΠ , η ΔΑΠ, η ΠΚΣ (μόνο στη Φιλολογία) και η ανεξάρτητη παράταξη "ΚΑΡΦΙ".
Αναλυτικά τα ψηφοδέλτια  της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ: 
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
ΠΑΣΠ: Αθανασόπουλος Γεώργιος, Ανδριανόπουλος Ιωάννης, Βάλλας Λεωνίδας, Βεργάδου Ελένη, Γάρδας Νικόλαος, Γραβάνης Παναγιώτης, Δαλιάτση Ανδριανή, Ζερβουδάκη Αγγελική, Ζυκουρίδης Αιμίλιος, Καρανάσου Χαρίκλεια, Καρδακάρης Σπυρίδων, Καρκατζούλη Αικατερίνη, Καρούτζος Βασίλειος, Κατσάρα Βασιλική, Κόλλιας Σπυρίδων, Κορομπίλη Αναστασία Σοράγια, Κουτσοκώστας Γεώργιος, Κυριακόπουλος Σταύρος, Κωστόπουλος Νικόλαος, Λειβαδάρου Καλλιόπη Δήμητρα, Λεονταρίτης Δημήτρης, Λέων Νικόλαος, Μακαρίτη Ελένη, Μητροκόλλιας Αναστάσιος, Μπάχρα Θεώνη, Μπισέλας Βασίλειος, Μπούρα Χριστίνα, Ντρούβα Δέσποινα, Πανάγου Μαρία Ανθή, Πανταζόπουλος Ιωάννης, Παπαναγιώτου Ελένη, Παπαρούπα Ελένη, Παπαρούπας Βασίλειος, Παρασκευοπούλου Σοφία, Παυλόπουλος Παναγιώτης, Ραπανάκης Εμμανουήλ, Σιδηρόπουλος Νικόλαος, Σωτηρόπουλος Τριαντάφυλλος, Τεμπονέρας Ιωάννης, Τριαντάφυλλος Διονύσιος, Τσούφης Κωνσταντίνος, Χαλικιόπουλος Παναγιώτης, Ψυχογιοπούλου Δήμητρα.
ΔΑΠ: Ανδρίτσου Ματίνα, Γέρος Παναγιώτης, Κατσίρη Γεωργία, Λαπέα Ρομίνα, Μαλαπάνης Νίκος, Μηλίγκου Κατερίνα, Ξυνός Βασίλης, Ορφανού Βούλα, Ρεντούλη Νατάσα, Ρήγας Ανδρέας, Σακκάς Παναγιώτης, Σάμιτα Γιώτα, Σγαρδέλη Εφη, Χατζή Εβελίνα.
ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΑΣΠ: Καργιώτη Μαρία, Λαρετζάκη Ευθαλία, Μακρής Ευάγγελος, Μιχόπουλος Κωνσταντίνος, Μπαρμπαγιάννη Σοφία, Ντελκή Αναστασία, Παπαγαλάνης Νικόλαος Παντελεήμων, Παπαδοπούλου Βιργινία, Πελεκούδα Οικονόμου Διονυσία, Πέτσα Αφροδίτη, Σαμαρά Φωτεινή, Ταμπάκη Ειρήνη, Τσιάντου Βασιλική, Σελεμέγκας Γεώργιος.
ΔΑΠ: Γαρρουφαλάκης Βασίλης, Κάρκαλη Νάνσυ, Μάλαμα Μαρία.
Τα ψηφοδέλτια των άλλων παρατάξεων δεν είχαν κατατεθεί ακόμα μέχρι χθες το μεσημέρι.
Γ.Σαρ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.