ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Πρώτη γεύση από Ακρόπολις για πληρώματα και αυτοκίνητα

Σε ρυθμούς ράλι Ακρόπολις ζουν τα τελευταία 24ώρα οι φίλοι των μηχανοκίνητων σπορ στην Ελλάδα. Ένας από τους δημοφιλέστερους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι ξεκινά σε λίγα 24ώρα και οι κορυφαία οδηγοί στον πλανήτη ετοιμάζονται για την παράσταση που θα δώσουν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στα κακοτράχαλα ελληνικά βουνά.
 
«Οι Ειδικές Διαδρομές είναι σχετικά σκληρές, με πολλές πέτρες. Το έδαφος είναι στεγνό, ενώ οι πολλές πέτρες μπορούν να εμφανιστούν στο δρόμο. Θα είναι δύσκολος αγώνας για τα ελαστικά, από ότι έχω δει μέχρι στιγμής» δήλωσε ο πολυπρωταθλητής Sebastian Loeb μαζί με τον
συνοδηγό του Daniel Elena  (CITROEN DS3 WRC) μετά το τέλος του προγράμματος αναγνώρισης χτες, Δευτέρα.
Οι κορυφαίοι οδηγοί του WRC πήραν μια πρώτη γεύση από τις Ειδικές Διαδρομές του αγώνα. Το πρόγραμμα αναγνωρίσεων της πρώτης ημέρας για τους οδηγούς πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας, αποτελούνταν από 3 Ειδικές Διαδρομές (Άγιοι Θεόδωροι, Νέα Πίσσια, Αγία Μαρίνα).

Οι οδηγοί ήταν ικανοποιημένοι από τις Ειδικές Διαδρομές, οι οποίες ήταν γνωστές σε αυτούς από τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε πως πέραν των 13 συμμετεχόντων στη κλάση WRC και των δυο οδηγών που εκπροσωπούν τη VW Motorsport στον αγώνα, στις αναγνωρίσεις συμμετέχει ακόμη ένας οδηγός της VW Motorsport, ο νεαρός Kevin Abbring. Μερικές χαρακτηριστικές δηλώσεις:
HIRVONEN Mikko - LEHTINEN Jarmo CITROEN DS3 WRC
«Οι Ειδικές Διαδρομές δείχνουν ΟΚ. Είναι σχετικά σκληρές σε κάποια σημεία, αλλά αυτό δεν αποτελεί κάτι νέο για την Ελλάδα. Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να αναφέρω».
LATVALA Jari-Matti - ANTTILA Miikka FORD Fiesta RS WRC
«Το χέρι μου είναι σε καλή κατάσταση. Το πρόγραμμα αποκατάστασής μου πριν από τον αγώνα ήταν πολύ σφικτό. Θα πονάει αρκετά, ειδικά αν υπάρχουν πολλοί κραδασμοί. Οι Ειδικές Διαδρομές είναι καλές».
SOLBERG Petter - PATTERSON Chris FORD Fiesta RS WRC
«Οι Ειδικές Διαδρομές είναι ωραίες. Η δεύτερη (Νέα Πίσια) είναι πολύ βραχώδης μέχρι τον τερματισμό. Αλλά γενικά οι διαδρομές είναι καλές. Ο αγώνας αναμένεται φανταστικός».
TANAK Ott - SIKK Kuldar FORD Fiesta RS WRC
«Οι Ειδικές Διαδρομές είναι ΟΚ. Το έδαφος είναι αρκετά μαλακό και όχι ιδιαίτερα σκληρό ως τώρα».
 NOVIKOV Evgeny - GIRAUDET Denis FORD Fiesta RS WRC
«Οι Ειδικές Διαδρομές είναι καλές, ως συνήθως. Η κατάστασή τους είναι σχεδόν ίδια με την περσινή».
AL ATTIYAH Nasser - BERNACCHINI Giovanni CITROEN DS3 WRC
«Οι Ειδικές Διαδρομές είναι καλές. Είναι ένας σκληρός αγώνας και διόλου εύκολος. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά εδώ».
NEUVILLE Thierry - GILSOUL Nicolas CITROEN DS3 WRC
«Οι Ειδικές Διαδρομές δεν είναι τόσο κακές. Ορισμένες φαίνονται πάντως πολύ σκληρές. Αν έχουμε καλές σημειώσεις, τότε θα το διασκεδάσουμε».
OSTBERG Mads - ANDERSSON Jonas FORD Fiesta RS WRC
«Οι Ειδικές Διαδρομές φαίνονται σκληρές, κάτι φυσιολογικό. Υπάρχουν αρκετές πέτρες στο δρόμο. Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα, έτσι πρέπει να είναι οι διαδρομές».
ARAUJO Armindo - RAMALHO Miguel MINI John Cooper Works WRC
«Οι Ειδικές Διαδρομές είναι πολύ σκληρές. Ο αγώνας θα είναι σκληρός για ελαστικά και αναρτήσεις. Αλλά αυτός είναι ο αγώνας της Ελλάδας».
NOBRE Paulo - PAULA Edu MINI John Cooper Works WRC
«Ήμουν εδώ και πέρυσι, οπότε δεν εκπλήσσομαι από τις Ειδικές Διαδρομές. Νομίζω ότι είναι ο σκληρότερος αγώνας της χρονιάς. Θα μπορούσα να τον συγκρίνω μόνο με αυτόν της Αργεντινής. Οι Ειδικές Διαδρομές έχουν πολλές πέτρες, οπότε κάποιες φορές πρέπει να πατάς το γκάζι και με το μυαλό σου».
OGIER Sébastien - INGRASSIA Julien SKODA Fabia S2000
«Οι Ειδικές Διαδρομές είναι ΟΚ. Ο τερματισμός της ΕΔ2 (Αγία Μαρίνα) είναι παράξενη, αφού ο τερματισμός της είναι πολύ απότομος, αλλά την έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, οπότε όλα καλά».

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη