ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Από ανικανότητα δημάρχων και νομαρχών: Σωρεία έργων εκτός ΠΔΕ στην Πελοπόννησο

Εκατοντάδες έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απεντάχθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πολλά με ευθύνη των "καποδιστριακών" δημάρχων και των νομαρχών. Και αυτό γιατί είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ είτε ξεκίνησαν και σταμάτησαν για διάφορους λόγους. Ειδικότερα, τα 397 από αυτά ήταν έργα δήμων και νομαρχιών της Πελοποννήσου. Αυτό αναφέρεται σε ανάρτηση στο aftodioikisi.gr, στην οποία παρατίθεται και ο κατάλογος των έργων.
Πρόκειται επί της ουσίας για έργα τα οποία εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πριν
από το 2010. Στον μακρύ κατάλογο των απενταγμένων περιλαμβάνονται μια σειρά έργα που αφορούν το Δήμο Καλαμάτας. Μεταξύ αυτών, το νέο σκοπευτήριο, το κλειστό γυμναστήριο στην Αγ. Τριάδα, η αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, ανακατασκευές στο Δημοτικό Στάδιο, επισκευή διατηρητέου κτηρίου για τη στέγαση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, αλλά και ο Εξυπνος Οικισμός.
Υπάρχουν ακόμη έργα που είχαν ενταχθεί από τις υπηρεσίες υπουργείων -όπως η μελέτη και στερέωση των πρανών του Κάστρου Καλαμάτας, η Κινητή Ψυχιατρική Μονάδα- και πολλά έργα του ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων η αγορά αγροκτήματος και οι προηγμένες τηλεματικές υπηρεσίες.
Στη λίστα των απενταγμένων περιλαμβάνονται επίσης έργα δήμων και κοινοτήτων του νομού, όπως η κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων σε ορισμένους από αυτούς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται συνολικά για 5.500 έργα σε όλη την Ελλάδα, και οι δήμοι θα πρέπει να ψάξουν ποια από αυτά είναι δικής τους αρμοδιότητας για να μην περιμένουν… χρηματοδότηση. Γενικότερα τα έργα που απεντάχθηκαν αφορούσαν: Δημιουργία μονάδων προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι", σχεδιασμό για τα σκουπίδια, έργα αποχέτευσης, βιολογικούς καθαρισμούς, αναπλάσεις χωματερών και παραλιών, αντιπλημμυρικά έργα, βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο, επεκτάσεις λιμένων, αγκυροβόλια, κατασκευές κτηρίων κ.ά.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: