ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Μια ακόμα μεσσηνιακή παρουσία: Η Ρένα Ασημακοπούλου πιθανή πρωθυπουργός

ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Την πιθανότητα να αποκτήσει η Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργό και μάλιστα Μεσσήνια, έστω και για λίγες ημέρες, δίνει το Σύνταγμα σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Παπούλιας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
Τελευταίος Ελληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο
οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.
Από το 2011 στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου βρίσκεται η κυρία Ρένα Ασημακοπούλου, η οποία στην περίπτωση που της ανατεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ηγηθεί μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

Ποια είναι η Ρένα Ασημακοπούλου;

Γεννήθηκε στην Κοινότητα Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας το έτος 1946. Ελαβε απολυτήριο εξαταξίου γυμνασίου της Κοινότητας Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας κατά το έτος 1964. Το ίδιο έτος (1964) εισήχθηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μετά την αποφοίτηση διορίσθηκε το έτος 1969, βοηθός εισηγητού δικαστού και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Κατά το έτος 1972 έλαβε επιτυχώς μέρος ως βοηθός εισηγητού στις οικείες εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και στη συνέχεια προήχθηκε:
α) Το έτος 1974 στο βαθμό του πρωτοδίκη και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία: Μεσολογγίου (επί ένα και μισό περίπου έτος), Πατρών (επί έξι περίπου μήνες), Κορίνθου (επί πέντε περίπου έτη) και Αθηνών (επί πέντε έτη). β) Το έτος 1985 στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Σπάρτης (επί ένα και μισό έτος περίπου) και Αθηνών (επί τέσσερα έτη). γ) Το έτος 1990 στο βαθμό του εφέτη και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (επί δύο έτη περίπου) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και στο Εφετείο Αθηνών (επί έντεκα περίπου έτη) στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και σε τμήμα βουλευμάτων. δ) Το έτος 2003 στο βαθμό του προέδρου εφετών και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης (έξι μήνες περίπου) στο τμήμα βουλευμάτων και στο Εφετείο Αθηνών (δύο έτη περίπου) στο τμήμα του ενοχικού και εμπορικού δικαίου. ε) Το έτος 2005 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, στο Α2 τμήμα του Αρείου Πάγου, Ενοχικό και Εμπορικό Δίκαιο και Αναγκαστική Εκτέλεση και, στ) Το έτος 2010 στον βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στο ανωτέρω τμήμα.

[Από το "Πρώτο Θέμα"]
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...