ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

"Όταν η νύχτα γίνεται μέρα": Η Σούπερ Σελήνη μέσα από μοναδικές φωτογραφίες

Η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου έλαμψε τα ξημερώματα της Κυριακής και οι απανταχού φωτογράφοι έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Απαθανάτισαν, με έμπνευση, την πιο φωτεινή ουράνια στιγμή.

  Το "super moon" κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις στον ουρανό της 6ης Μαΐου (γιατί στη... γη το έκαναν οι Εκλογές). Το θέαμα που απόλαυσε ο πλανήτης ήταν άκρως εντυπωσιακό, ενώ πολλοί φωτογράφοι έσπευσαν να "αιχμαλωτίσουν" στο φακό τους υπέροχες εικόνες.





Η αποκαλούμενη και "σούπερ σελήνη" οφείλεται στην ελλειπτική τροχιά που ακολουθεί το φεγγάρι στην περιφορά του γύρω από τη γη και στην ευθυγράμμισή του με τον Ήλιο βρίσκεται στο λεγόμενο "περίγειο", δηλαδή στην μικρότερη δυνατή απόσταση από τη γη. Η ευθυγράμμιση με τον Ήλιο (πανσέληνος) παράλληλα με το περίγειο δεν συμβαίνει συχνά, εξ’ ου και η μοναδικότητα της βραδιάς.


(Τορόντο, Καναδάς)

Βέβαια, πολλοί έχουν συνδυάσει το φαινόμενο με γεγονότα και φυσικές καταστροφές που σημάδεψαν την ανθρωπότητα, γιγαντώνοντας την κακή φήμη του. Η Βύθιση του Τιτανικού, οι δύο πιο ισχυροί σεισμοί στην Ν. Ζηλανδία, το 1931 και το 2011, οι πλημμύρες στην Αυστραλία (1954), ο σεισμός στην Ινδονησία (2005) ο σεισμός στην Ιαπωνία (2011) αλλά και η έκρηξη υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων στον κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή, είναι οι πιο μεγάλες συγκυρίες.


 (ναός έξω από την Ατλάντα, Γεωργία)
 Φυσικά, η σύνδεση του φαινομένου με τα προηγούμενα γεγονότα δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.

(Παρατηρητήριο στο Βανκούβερ, Καναδάς)

(Πίσω από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο)

(Πίσω από τον Μιναρέ του Μοχάμεντ Άλι Τζαμί, Ισλαμικό Κάιρο)

(Πίσω από ένα τζαμί στο Αμμάν της Ιορδανίας)

(Άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή, Ρίο Ντε Τζανέιρο)
ΑΠΟ http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: