ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η μαύρη σοκολάτα ωφελεί την όραση

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει για ακόμα μία φορά ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να οξύνει το νου. Ήδη έχει αναφερθεί ότι η σκούρα σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ φαίνεται να έχει επίσης ωφέλιμη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, τη λειτουργία των αιμοπεταλίων και την ευαισθησία ινσουλίνης.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης από το England’s University of Reading, μελέτησαν 30 άντρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 25 ετών σχετικά με την όραση και τις νοητικές ικανότητες, 2 ώρες μετά την κατανάλωση μιας σοκολάτας.


Οι εθελοντές έλαβαν μέρος στα τεστ 2 φορές, μια φορά μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και τη δεύτερη μετά την κατανάλωση άσπρης. Η διαφορά μεταξύ των 2 σοκολατών ήταν στην ποσότητα φλαβονοειδών που περιείχαν. Η άσπρη περιείχε ίχνος μόνο φλαβονοειδών, σε αντίθεση με τη σκούρα.

Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλά επίπεδα στα σταφύλια, το τσάι, το κόκκινο κρασί και το κακάο βρίσκονται στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, καθώς οι επιστήμονες μελετούν τα οφέλη για την υγεία.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη επίδοση στα τεστ όρασης και σε ορισμένατεστεγκεφαλικής λειτουργίας μετά την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Physiology & Behavior’. Αποδίδουν τα ευρήματα στη γνωστή ιδιότητα των φλαβονοειδών του κακάο που αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και εικάζουν ότι μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τη ροή τουαίματοςστον αμφιβληστροειδή.

Άλλη έρευνα, υποδεικνύει ότι η ωφέλιμη επίδραση των φλαβονοειδών του κακάο στη ροή του αίματος είναι ακόμα μεγαλύτερη σε όσους είναι άνω των 25 ετών.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.