ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Τον Ιούνιο σε κυκλοφορία τα τμήματα Παραδείσια – Τσακώνα και Τσακώνα- κόμβος Θουρίας

Από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα μετατίθεται η παράδοση του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης – Καλαμάτας και ειδικότερα τα τμήματα από Τσακώνα έως κόμβο Θουρίας και Παραδείσια – Τσακώνα. Το χρονοδιάγραμμα έλεγε προ μηνών ότι πριν από το Πάσχα ο δρόμος θα κυκλοφορείται, μετά η παράδοση μετατέθηκε κάπου στο Μάιο και μόλις χθες ο προϊστάμενος του υπουργείου Υποδομών και υπεύθυνος για το έργο, Ι. Καρνέσης, είπε ότι τα
δύο κομμάτια θα έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Για τη σύσκεψη ο δήμαρχος Παν. Νίκας τόνισε μεταξύ άλλων: «Σκοπός της συνάντησης είναι να υπάρξει άμεση επαφή μεταξύ της υπηρεσιακής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, η οποία έχει σαφείς κατευθύνσεις από την πολιτική ηγεσία, και ομάδας πολιτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κατασκευή του εθνικού δρόμου.
Έχουμε επισημάνει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο που κατασκευάζεται στην περιοχή μας και, όπως είναι φυσικό, η υλοποίησή του δημιουργεί κάποια ζητήματα, που πρέπει να συζητηθούν, για να βρεθούν τρόποι επίλυσής τους.
Κάποια από τα θέματα που θέτουν οι ομάδες πολιτών λύνονται αυτομάτως, ενώ κάποια άλλα θα τεθούν υπόψη των υπηρεσιών του υπουργείου και θα απαντηθούν εγγράφως στο Δήμο Καλαμάτας».
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του υπουργείου Υποδομών και υπεύθυνος για το έργο του αυτοκινητόδρομου, Ι. Καρνέσης, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποια ήσσονος σημασίας προβλήματα αλλά σημαντικά για τους κατοίκους και να βελτιωθούν οι όποιες ατέλειες και αδυναμίες υπάρχουν στο βασικό σχεδιασμό.
Μία από τις πρόσθετες δυσκολίες που υπήρχαν ήταν ο κόμβος Λεΐκων, ο οποίος προέκυψε λόγω της αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων στην περιμετρική της πόλης. Ο συγκεκριμένος κόμβος υλοποιείται, αλλά υπήρξε ένα πρόβλημα στον κλάδο του προς την Αρεόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.