ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Συντήρηση αυτοκινήτου μετά το χειμώνα

Ο χειμώνας που μας πέρασε άφησε κατάλοιπα πάνω στο αυτοκίνητό μας, τα οποία εμείς θα πρέπει να διώξουμε, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον σοβαρά προβλήματα με την αξιοπιστία του.
Προφύλαξη από τη διάβρωση του αμαξώματος
Οι χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα τους μήνες που πέρασαν ήταν αρκετές, με αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα να έχουν κινηθεί πάνω σε αλάτι. Έτσι, για όσους ισχύει αυτό, θα πρέπει να κάνουν ένα προσεκτικό καθαρισμό στο όχημά τους. Κατά τη διάρκεια του εξωτερικού πλυσίματος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στους αρμούς κάθε τμήματος λαμαρίνας ή πλαστικού, αλλά
και στους θόλους, όπου συσσωρεύονται οι περισσότερες ποσότητες άλατος. Αρκετά πιο εύκολη θα κάνει την κατάσταση ένα μηχάνημα πλύσης, το οποίο εκτοξεύει το νερό με πίεση. Αν και σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν μόνωση στο πάτωμα, κάτω από το αυτοκίνητο, καλό θα είναι να γίνει και εκεί ένα επιπλέον πλύσιμο.
Περιποίηση καμπίνας
Με τα πέλματα των παπουτσιών μας μεταφέρουμε όλα τα νερά στις προστατευτικές μοκέτες του αυτοκινήτου μας. Πιθανότατα τα νερά αυτά να περιέχουν και ποσότητα άλατος που χρησιμοποιείται στο δρόμο. Έτσι εμείς θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις μοκέτες αυτές και να τις πλύνουμε με τη βοήθεια μίας βούρτσας, χρησιμοποιώντας υγρό απορρυπαντικό. Ακόμη ένα σημαντικό τμήμα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το οποίο θα πρέπει να καθαρίσουμε, είναι το σύστημα του κλιματισμού. Στα τούνελ των αεραγωγών μπορεί να έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μικροοργανισμοί, οι οποίοι δημιουργούν έντονη δυσοσμία, που επηρεάζει ελαφρώς το αναπνευστικό σύστημα των επιβατών. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά χημικά προϊόντα σε μορφή σπρέι, τα οποία απολυμαίνουν το σύστημα αυτό. Επίσης, εκτός από τον παραπάνω καθαρισμό, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το φίλτρο καμπίνας του αυτοκινήτου μας, ώστε να έχουμε αποδοτική κατακράτηση της γύρης, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης που υπάρχει έξαρση.

 
Οι μικροοργανισμοί που δημιουργούνται στα τούνελ των αεραγωγών του κλιματιστικού μπορούν να καθαριστούν με τη βοήθεια ανάλογων προϊόντων.

 Για να καθαρίσουμε σε βάθος τα προστατευτικά πατάκια του αυτοκινήτου μας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο απορρυπαντικό και να τα τρίψουμε με τη βοήθεια μίας βούρτσας.

 
Επίσης, καλό είναι να αντικαταστήσουμε το φίλτρο καμπίνας του αυτοκινήτου μας, ώστε να γίνεται αποτελεσματική κατακράτηση της γύρης, ιδιαίτερα την άνοιξη


ΑΠΟ http://www.autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη