ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Προυπολογισμός λιτότητας στο Δ.Σ. Τριφυλίας

ΠΛΟΥΣΙΑ ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας που διεξάγεται την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012 και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου. Τα θεματα που αναλύθηκαν αφορούσαν τοπικές αποφάσεις για Δ.Ε. ανώ για τις 8 το βράδυ συζητήθηκε η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Τριφυλίας, για το οικονομικό έτος 2012.
Ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας μίλησε για ένα Προυπολογισμό ρεαλιστικό με βάση την λιτότητα που διατρέχει τον Δήμου ο οποίος με πενιχρά μέσα προσπαθει να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα των
οικονομικών δεδομένων. O Δήμος έχει βεβαιώσει το 68% των οφειλών και έχει εισρπάξει μέχρι σήμερα το 55% του συνολικού ποσού μέχρι σήμερα και η προσπάθεια να ενταθεί με σκοπό να μπει νοικοκύρεμα στο Δήμο και όχι να ξεκινήσει σαφάρι είσπραξης οφειλών ενώ εκτίμησε ότι είμαστε υποχρεωμένοι τον πολιτισμό μας εκεί που πρέπει να την μέιωση του Προυπολογισμού να εμφανίζεται μειωμένος κατά 3,9 εκ. Ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει δαπάνες απλήρωτων οφειλών προς τρίτους αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και αν εκπληρωθεί θα έχουμε τεράστια ανακούφιση να διαχειριστούμε την καθημερινότητα. Ο Δήμος το μοναδικό έργο που έκανε είναι αυτό του λιμανιού στο Μάραθο και εξέφρασε την ελπίδα να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις της κεντρικής εξουσίας, ενώ για την προοπτική σύναψης δανείου εξήγησε ότι δεν είναι εφικτό καθώς παρακρατούνται πόροι από τους Κ.Α.Π χωρίς να εγγυάται η βιωσιμότητα του Δήμου. Ο κ. Κόλλιας εξήγησε για τα ποσά που λιμνάζουν στο ταμείο του Δήμου απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων αποκαλυπτοντας ότι υπάρχει ΣΑΤΑ που δεν αξιοποιήθηκε παλιότερα από πρώην Δήμο ενώ για τα χρέη πρώην Δήμων είπε ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει με την επεξεργασία των κωδικών υπερνικώντας τις προσδοκίες μας.
Τεχνοκρατική ανάλυση έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης ο οποίος μίλησε για τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν το μειωμένο τεχνικό πρόγραμμα και την κατάρτισή του αλλά και την καθυστέρηση που υπήρξε λόγω υποχρεώσεων ισολογισμών παρελθόντων ετών, ενώ εξήγησε ότι σκοπός του Δήμου δεν είναι να επιβληθούν νέοι φόροι αλλά να εισπραχθούν τα οφειλόμενα ποσά ώστε να μεωθούν και οι οφειλές προς τρίτους. Ανέλυσε τους επι μέρους κωδικούς για δημοτικά τέλη και την συνολική εικόνα των έργων ή παρεμβάσεων, ενώ μίλησε για ποσά που τροποποιήθηκαν μετά απο συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής, ενώ απάντησε σε ερώτηση του κ. Μπακούρου για αυξημένους κωδικούς που αφορούν δημοτικά τέλη λέγοντας ότι τα ποσά είναι τα προσδοκούμενα από την είσπραξη των οφειλών.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΙΠΕ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ
Ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας κ. Πετρόπουλος άσκησε κριτική στη Δημοτική αρχή χαρακτηρίζοντας 'φάντασμα' τον Προυπολογισμό ο οποίος εκτίμησε ότι είναι ανεδαφικός και ανύπαρκτος αλλά και παράνομος καθώς ήρθε προς συζήτηση εκτός των προκαθορισμένων ημερομηνιών, ενώ μίλησε τις προτεραιότητες που πρέπει να διέπουν τη Δημοτική αρχή. Για πόρους 12 εκ. Ευρώ που δεν αποδόθηκαν ποτέ στους Δήμους μίλησε ο επιφκεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Κουκούμης ο οποίος εκτίμησε ότι οι πρώην Δήμαρχοι έκαναν..μνημόσυνο με ξένα κόλυβα, επιβάλλοντας άγρια λιτότητα στους δημότες ενώ είπε ότι το σοβαρό πρόβλημα για το Δήμο αποτελούν οι οφειλές πρώην Δήμους με μόνιμους δημοτικούς εργολάβους ασκώντας δριμεία κριτική για τα πεπραγμένα του Δήμου. Ζήτησε δίκαιη κατανομή των βαρών που θα επιφέρει ακόμα και μείωση ανταποδοτικών τελών, ενώ ζήτησε μείωση δαπανών με ιεράρχηση προτεραιοτήτων για τη Δημοτική αρχή. Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, από την πλειοψηφία εκτιμήθηκε ωστόσο ότι η οργάνωση των υπηρεσιών αποδίδει και όλοι πρέπει να συνηγορήσουν στην προσπάθεια συλλογικής διαχείρισης των προβλημάτων του Δήμου, ενώ από την μειοψηφία όπως είπε ο κ. Μπακούρος δεν έχει ομογενοποιηθεί ακόμα η συνολική εικόνα του Δήμου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει έλλειμα οργάνωσης ψηφίζοντας παρών.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΟΥ..
Πριν τη συζήτηση του προυπολογισμού διεξήχθη η 10η συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερήσια διάταξη του Δήμου είναι τα ακόλουθα:
Έγινε η οριστική παραλαβή μελέτης του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗΣ, τ. ΔΗΜΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ» με το ποσό των 60.000 ευρώ με το έργο να ολοκληρώνεται σε ελάχιστες ημέρες ενώ σκοπός του Δήμου είναι να υπάρξει συνολική παρέμβαση στο μέλλον για την περιοχή. Εγκρίθηκε το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του έργου «Συντήρηση Αντικατάσταση φρεατίων ομβρίων», Δ.Ε. Φιλιατρών μετά από εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου καθώς το έργο ήταν σε εξέλιξη αρκετό καιρό ενώ έγινε και η Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση Πεζοδρομίων», Δ.Ε. Φιλιατρών. Με τον ίδιο τρόπο προχώρησε η Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Ασφαλτόστρωση οδών», Δ.Ε. Φιλιατρών, η Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Ανόρυξη Γεώτρησης», Δ.Ε. Φιλιατρών καθώς και η Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου», Δ.Ε. Φιλιατρών.

Ι.Μποζίκας


ΑΠΟ http://www.best-tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...