ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Πόδια ερμητικά κλειστά

Ήλιος, ζέστη και κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες, όλη μέρα; Κάτι βρωμάει σε αυτή την υπόθεση.
Ελιάνα Χρυσικοπούλου

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα φορούσες όλα τα κλειστά σου παπούτσια με γυμνό πόδι και, στο τέλος της ημέρας, οι πατούσες σου θα ανέδιδαν άρωμα καρύδας. Σε έναν ιδανικότερο κόσμο, το καλοκαίρι θα πήγαινες στη δουλειά με σαγιονάρες. Σε έναν ιδανικότατο κόσμο, δεν θα χρειαζόταν καν να δουλεύεις – θα περπατούσες όλη μέρα ξυπόλυτος στην άμμο μπροστά από το beach house σου. Επειδή όμως η ζωή είναι σκληρή και άδικη, πρέπει να αποδεχθείς την πανανθρώπινη αλήθεια: όσο ζεσταίνει ο καιρός, τα πόδια σου και τα παπούτσια σου μυρίζουν άσχημα. Και ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Τι προκαλεί την κακοσμία

Η σύντομη απάντηση είναι ο ιδρώτας. Το long version αυτής της απάντησης είναι πως ο ίδρωτας από
μόνος του είναι εντελώς άοσμος – όχι όμως και τα βακτήρια που κάνουν πάρτι όταν ιδρώνεις μέσα σε κλειστά παπούτσια: τα πόδια σου, που βρίσκονται για ώρες χωμένα μέσα σε παπούτσια τα οποία δεν εξαερίζονται καλά, τείνουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες ιδρώτα, επιτρέποντας σε βακτήρια να αναπτυχθούν. Αυτά τρέφονται από το νεκρό δέρμα σου και αποβάλλουν αέρια, παράγοντας τη γνωστή παπουτσο-μπόχα.
Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις αυτό το βρωμερό φαινόμενο; Δύο πράγματα: πρόληψη, ώστε να μην προλάβουν τα βακτήρια καν να αναπτυχθούν και αντιμετώπιση, αφού έχεις ήδη “πάρει μυρωδιά” το συγκεκριμένο πρόβλημα.

No sweat, no stink

Tips για πρόληψη γιατί, ως γνωστόν, είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση.

1. Άσε τα παπούτσια σου να ξεκουραστούν. Μη φοράς ποτέ το ίδιο ζευγάρι δύο μέρες στη σειρά, καθώς δεν προλαβαίνει να αναπνεύσει και συσσωρεύονται βακτήρια και μυρωδιές. Δώσε στο κάθε ένα 24 ώρες ρεπό και άστο να στεγνώσει εντελώς.

2. Πλύνε καλά τα πόδια σου με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και θυμήσου να τα τρίψεις με το σφουγγάρι και τη λούφα ώστε να απομακρύνεις όσο περισσότερο νεκρό δέρμα μπορείς (για να έχουν τα βακτήρια λιγότερο φαγητό). Σκούπισε καλά με την πετσέτα, ώστε να είναι απολύτως στεγνά πριν φορέσεις παπούτσια.

3. Χρησιμοποίησε ταλκ. Πριν φορέσεις τα παπούτσια ρίξε λίγο ταλκ στο εσωτερικό τους ή άπλωσε μια μικρή ποσότητα στα πόδια σου, καθώς θα απορροφήσει την υγρασία και δεν θα αφήσει τον ιδρώτα να έρθει σε επαφή με το δέρμα ή το ύφασμα του παπουτσιού.

4. Τοποθέτησε στο εσωτερικό των παπουτσιών σου πάτους από πετσετέ ύφασμα. Είναι κάπως σαν να φοράς κάλτσες, αλλά χωρίς την καταπίεση και τη ζέστη. Απορροφούν τον ιδρώτα και πλένονται εύκολα στο πλυντήριο.

5. Ψέκασε τα πόδια και τα παπούτσια σου με σπρέι ποδιών. Τα σπρέι αυτά δημιουργήθηκαν για αθλητές, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και εξουδετερώνουν τις μυρωδιές πριν καν εμφανιστούν. Αν είναι αρκετά καλά για κάποιον που προπονείται 12 ώρες, είναι αρκετά καλά και για σένα.

6. Αν εξακολουθείς να αισθάνεσαι άβολα με γυμνά πόδια, φόρα κοντά καλτσάκια που δεν φαίνονται. Με τα περισσότερα καλοκαιρινά παπούτσια σου, όπως τα boat shoes, τα πάνινα sneakers και τα plimsolls οι κάλτσες απαγορεύονται, όμως αυτά τα κοντά καλτσάκια είναι ιδανικά για όποιον σιχαίνεται την αίσθηση των ιδρωμένων ποδιών και θέλει πάση θυσία να αποφύγει την κακοσμία. 

Ψόφα, βακτήριο

Tips για αντιμετώπιση γιατί, προφανώς, δεν τα πήγες καλά με την πρόληψη.

1. Για τα δερμάτινα ζευγάρια σου (oxfords, boat shoes, loafers, μοκασίνια), χρησιμοποίησε καλαπόδια από κέδρο. Τα καλαπόδια είναι ούτως ή άλλως απαραίτητα για να διατηρούν τα καλά ζευγάρια σου σε άριστο σχήμα, αλλά αν είναι από κέδρο θα απορροφήσουν την υγρασία και θα τα αρωματίσουν φυσικά.

2. Αν δεν έχεις καλαπόδια από κέδρο και δεν σκοπεύεις να αγοράσεις, υπάρχει και πιο φτηνή λύση: γέμισε τα παπούτσια σου με χαρτί εφημερίδας που επίσης απορροφά την υγρασία, το οποίο μπορείς προηγουμένως να ψεκάσεις με ένα αρωματικό σπρέι ποδιών.

3. Πλύνε τα. Τα πάνινα ζευγάρια καλό είναι να τα φρεσκάρεις που και που. Βάλ’ τα κανονικά στο πλυντήριο και έπειτα άφησέ τα να στεγνώσουν στον ήλιο αφού πρώτα τα γεμίσεις με χαρτί ώστε να μη χάσουν το σχήμα τους.

4. Μέθυσέ τα. Μια στο τόσο πλύνε το εσωτερικό των παπουτσιών σου με ένα πανί το οποίο θα έχεις βρέξει με βότκα. Η βότκα είναι ένα καλό απολυμαντικό για όλες τις χρήσεις καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ σκοτώνει τα βακτήρια και επιβραδύνει την επανεμφάνισή τους. Άστα να στεγνώσουν φυσικά.

5. Πάγωσέ τα. Ναι, είναι ένα ελαφρώς κουφό τρικ που όμως πιάνει. Βάλ’ τα μέσα σε μια νάιλον σακούλα τροφίμων και άστα για όλο το βράδυ στην κατάψυξη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν εντελώς τα βακτήρια, κάνοντάς τα να μυρίζουν σαν καινούργια. Προσοχή μόνο μην τα δει η γκόμενα που έχεις καλέσει για φαγητό.

ΑΠΟ http://www.oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: