ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Προσλήψεις 800 άτομων στην Μεσσηνία στους Δήμους

Επιτελους μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι της Μεσσηνίας και να προσλάβουν κόσμο για τις υπηρεσίες καθαριότητας και κοινωνικών δομών κυρίως. Αυτό αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Επικρατείας μετά από προσφυγές που έκαναν οι Δήμοι καθώς είχαν παγώσει όλα λόγω εκλογών. Πάνω από 800 άτομα, αποκαλύπτει, αναμένεται να προσληφθούν στους Δημους και φορείς της Μεσσηνίας το προσεχές διάστημα με συμβάσεις διαφόρων τύπων , από δίμηνες εως οκτάμηνες, γεγονός που θα συνισφέρει όχι μόνο στην επίλυση πραγματικων προβλημάτων στους Δήμους αλλά και θα δώσει δουλειά σε εκατοντάδες ς οικογένειες. Oλα αυτά σε μια περίοδο που η
ανέργια μαστίζει σχεδόν κάθε Ελληνική οικογένεια. Στον αριθμό των 800 εργαζομένων που θα βρούν δουλειά περιλαμβάνεται και η πρόσληψη 630 ατόμων μέσω του προγράμματος Δρόμοι της Ελιάς που και αυτό είχε παγώσει λόγω εκλογών. Και γι αυτό το πρόγραμμα κοινοφελούς χαρακτήρα οι ενδιαφερομενοι θα εργάζονται κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία στους Δήμους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν πληροφορίες σε όλα τα δημοτικά καταστήματα των δήμων αλλά και για το πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας του οποίου η διάρκεια εργασίας θα είναι 5 μήνες (είτε συνεχόμενη είτε τμηματική). Η αμοιβή για κάθε προσλαμβανόμενο ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις, με πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι θέσεις εργασίας είναι: Δήμος Καλαμάτας (200), Δήμος Μεσσήνης (120), Δήμος Τριφυλίας (100), Δήμος Οιχαλίας (50), Δήμος Δυτικής Μάνης (25), Δήμος Πύλου-Νέστορος (70), ΚΕΦΙΑΠ (15), ΚΑΦΚΑ (9), ΔΕΥΑΚ (20), ΓΟΕΒ (11), Σύνδεσμος Υδρευσης Καλαμάτας-Μεσσήνης (10).

Δεν υπάρχουν σχόλια: