ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η Τριφυλία στο επίκεντρο ερευνητικών προγραμμάτων για τις πρωτοπόρες μεθόδους προστασίας των καλλιεργειών

Στο επίκεντρο ερευνητικών προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα βρέθηκε για ακόμη μια φορά η περιοχή της Τριφυλίας. Χθες, στο  πλαίσιο του προγράμματος «Αειφορική χρήση χημικών απολυμαντικών για την αντιμετώπιση εδαφογενών παθογόνων», την περιοχή επισκέφθηκαν Ελληνες, Ιταλοί και Πολωνοί γεωργοί, γεωπόνοι και καθηγητές πανεπιστημίων. Από την Ελλάδα στο πρόγραμμα συμμετέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας. Οι παραγωγοί και οι επιστήμονες με τις ανταλλαγές επισκέψεων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνογνωσία της κάθε περιοχής και να
αποκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες για την αντιμετώπιση κοινών ασθενειών στις καλλιέργειές τους.
Αυτό που τονίστηκε από τους επισκέπτες της περιοχής είναι ότι συνάντησαν μια περιοχή με σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπου οι παραγωγοί χρησιμοποιούν εξελιγμένες τεχνικές και τρόπους καλλιέργειας έχοντας ανεπτυγμένη τεχνογνωσία. Ετσι μέσα από αυτή την ανταλλαγή επισκέψεων έχουν αρκετά στοιχεία να πάρουν από τον τόπο μας τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν και στις δικές τους περιοχές. Οσον αφορά δε την αντιμετώπιση των εδαφολογικών ασθενειών, η ηλιοαπολύμανση που εφαρμόστηκε στην περιοχή πειραματικά έχει δείξει πολύ θετικά αποτελέσματα και έχει επεκταθεί όχι μόνο στις θερμοκηπιακές μονάδες της Τριφυλίας αλλά και σε άλλες περιοχές.
Ο Δημήτρης Τσιγιάννης επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισήμανε: «Είμαστε εδώ στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που ονομάζεται «Αειφορική χρήση χημικών απολυμαντικών για την προστασία κηπευτικών καλλιεργειών». Σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονες μεθόδους βιολογικής αντιμετώπισης διαφόρων ασθενειών, κυρίως του εδάφους, με σκοπό να αποφύγουμε την ευρεία χρήση χημικών στο έδαφος και στο περιβάλλον. Ολη η περιοχή εδώ θα έλεγα είναι πρότυπη περιοχή της Ελλάδας για την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον κ. Παρασκευόπουλο, κάνουμε πάρα πολλά πειράματα και έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως αυτά με την ηλιοαπολύμανση του εδάφους, με την πρωίμιση των καλλιεργειών. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε έχουμε βγάλει πολύ θετικά συμπεράσματα. Βλέπουμε πως επεκτείνεται η ηλιοαπολύμανση που άρχισε από εδώ, έχει επεκταθεί σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ το πρόγραμμα αυτό γίνεται ευρέως γνωστό σε πάρα πολλούς παραγωγούς. Ετσι πολύ γρήγορα ένα μεγάλο ποσοστό θερμοκηπίων θα χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους. Επιπλέον και οι ξένοι παραγωγοί παίρνουν τεχνογνωσία από την περιοχή μας και την μεταφέρουν στις χώρες τους όπως αντίστοιχα κάνουμε και εμείς ανταλλάσσοντας απόψεις. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα στάδιο που έχουμε να δώσουμε πολλά και η περιοχή σε πολλά πράγματα είναι πρωτοπόρα».
Από την πλευρά των παραγωγών της περιοχής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου μιλώντας για τις εμπειρίες  μέσα από αυτά τα προγράμματα σημείωσε: «Σίγουρα η περιοχή μας από κλιματολογικές συνθήκες -η πρωιμότητα που υπάρχει- της δίνει ένα αβαντάζ προκειμένου να εξελιχθεί σε μια δυναμική περιοχή παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων. Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν φτιάξει μονάδες μεγάλου μεγέθους, πράγμα που δείχνει την δυναμική που υπάρχει, παράλληλα με τις εξαγωγές που έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια. Από τις ανταλλαγές που γίνονται μεταξύ παραγωγών από διάφορες χώρες, σίγουρα οι παραγωγοί έχουν να κερδίσουν, αφού βλέπεις κάτι διαφορετικό, καινούργιες ιδέες και καλλιέργειες που είτε τις εφαρμόζεις είτε τις απορρίπτεις. Είναι θετικό και σίγουρα μόνο να κερδίσεις έχεις. Θεωρώ πάντως ότι η περιοχή μας σε καλλιεργητικό επίπεδο είναι πολύ καλά, εκεί που υστερούμε είναι στην συλλογικότητα που δεν έχουμε και αυτό είναι το μειονέκτημά μας, που ίσως το βρούμε έντονα μπροστά μας τώρα με την κρίση».
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε: «Στην περιοχή μας είδαμε αρκετές καλλιέργειες, ανταλλάξαμε απόψεις και είδαμε τα πειράματα που κάνουμε με την ηλιοαπολύμανση, βλέποντας παράλληλα σύγχρονες και πρωτοπόρες τεχνικές που εφαρμόζουν οι παραγωγοί μας. Η περιοχή της Τριφυλίας έχει γίνει ένα κέντρο ανταλλαγής απόψεων, τεκμηρίωσης πειραματικών δεδομένων, όπως και επισκέψεων. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού που συμμετέχει και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, μας δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, ώστε να μπορέσουμε μέσα από αυτή την ευρωπαϊκή συνεργασία να βρούμε διεξόδους και λύσεις για τα νέα δεδομένα και λύσεις. Αυτές οι συναντήσεις είναι το Α και το Ω για εμάς και τους παραγωγούς μας, κανένας δεν τα ξέρει όλα, θέλουμε να διορθώσουμε τις όποιες ελλείψεις έχουμε, να διορθώσουμε την ποιότητα, να δούμε πού πάει η παραγωγή στα νωπά κηπευτικά και μέσα από αυτές τις διαδικασίες να προβάλουμε και τον τόπο μας».
Από την πλευρά των Πολωνών παραγωγών και καθηγητών, ο ερευνητής Ελίτζιο Μαλούζα μας επισήμανε σχετικά με την επίσκεψή τους στην περιοχή αλλά και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Είναι μια πραγματικότητα  πάρα πολύ εντυπωσιακή για τον τρόπο που παράγουν τα φρούτα, όπως και οι μονάδες παραγωγής. Είναι  διαφορετική σε σύγκριση με αυτή της Πολωνίας, ενώ έμεινα έκπληκτος από την ποιότητα των φρούτων που παράγουν μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Το κύριο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι πάρα πολλοί παραγωγοί από διαφορετικές χώρες έρχονται σε επαφή και ανταλλάσσουν απόψεις, καθώς σκοπός του προγράμματος είναι να συναντηθούν οι γεωργοί και να δουν πώς μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις για την αειφορική γεωργία. Εδώ υπάρχει η μέθοδος της ηλιαπολύμανσης που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες, η οποία φαίνεται όμως ότι στην Πολωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς την περίοδο που εφαρμόζεται την χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη των φυτών και των καρπών. Χρησιμοποιούμε όμως κάποιες άλλες μεθόδους όπως και εδώ στην Ελλάδα».
Από τους Ιταλούς επισκέπτες της περιοχής, ο γεωπόνος Μικέλε Μπαουντίνο σημείωσε: «Η περιοχή εδώ είναι πολύ διαφορετική από την δική μας, το Πιεμόντε, και συνάμα με πολλά πλεονεκτήματα. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουμε την ευκαιρία πολλοί γεωργοί να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε κοινά προβλήματα  και για κοινές καλλιέργειες. Μέσα από αυτές τις ανταλλαγές απόψεων μπορούμε να πάρουμε πολλά θετικά στοιχεία τα οποία να εφαρμόσουμε και στην περιοχή μας. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ο αριθμός των θερμοκηπίων της περιοχής, οι διαστάσεις τους, όπως και αυτός των καλλιεργειών της περιοχής. Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι κοινά τα οποία μπορούμε να πάρουμε για να βελτιωθούμε. Οπως και οι Ελληνες πήραν κάποια στοιχεία από την περιοχή του Πιεμόντε έτσι και εμείς κάποια στοιχεία από την περιοχή σας θα τα μεταφέρουμε στην δική μας».
[Ρεπορτάζ
Κώστας Μπούρας}

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.