ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Εγκαθίστανται μέχρι 20/6 οι δυο τομογράφοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου εγκαθίστανται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι δύο τομογράφοι, στις 15 του μήνα ο νέος αξονικός και στις 20 ο μαγνητικός -συνολικού προϋπολογισμού 1,45 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Μέσα στον Ιούνιο, εξ άλλου, ξεκινά να λειτουργεί και το κέντρο υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ -σε βαρέος τύπου λυόμενο, στον βόρειο περίβολο του νοσοκομείου-, ενώ δρομολογήθηκε και η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου στο νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής
πρωτεύουσας.
Στις πιο πάνω ανακοινώσεις προέβη χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος.
Επιπλέον, ο διοικητής επισήμανε ότι στις αρχές του ερχόμενου Ιουνίου υπογράφεται η σύμβαση για την προμήθεια μαστογράφου.
Τον ίδιο καιρό, συνέχισε, αναμένεται να φθάσει στην Καλαμάτα ένα κοντέινερ με ξενοδοχειακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αξίας 350.000 δολαρίων, από το Βανκούβερ -δωρεά του εκεί Ροταριανού Ομίλου, μετά από συνεργασία με τον Ροταριανό Ομιλο Καλαμάτας.
Για την ενέργεια αυτή, ο Γ. Μπέζος εξέφρασε δημόσια ευχαριστία προς τον γιατρό Γιώργο Λούρα, πρόεδρο των Ρόταρι στην Καλαμάτα, καθώς και σε ομογενή από τη Μηλίτσα -μόνιμο κάτοικο Βανκούβερ- του οποίου το όνομα, πάντως, δεν ανέφερε.
Παράλληλα, ο διοικητής ενημέρωσε ότι με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσονται τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα αναβάθμισης -κτηριακής και ενεργειακής- στα Κέντρα Υγείας Αγίου Νικολάου και Πύλου, ενώ σύντομα εντάσσεται και το Κ.Υ. Μεσσήνης, για το οποίο δόθηκε προφορικά έγκριση από τη διαχειριστική αρχή.
Σε καλό δρόμο, είπε ο Γ. Μπέζος, βρίσκονται και οι διαδικασίες για τα περιφερειακά ιατρεία Βλαχόπουλου, Μεθώνης, Αριος και Πεταλιδίου, ενώ δρομολογείται επίσης από το Δήμο Μεσσήνης η παραχώρηση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ενός οικοπέδου στη Βαλύρα για τη δημιουργία περιφερειακού ιατρείου και σε αυτή την περιοχή.
Τέλος, ο διοικητής του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας -μετά από συμφωνία με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θόδωρο Παπαθεοδώρου, τον οποίο ο Γ. Μπέζος συνάντησε προχθές- θα αρχίσει συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σπάρτης, προκειμένου να γίνεται πρακτική των φοιτητών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Η πρακτική θα αφορά σε τομείς όπως το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και η Ψυχιατρική Κλινική.
Τέλος, όσον αφορά στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, γνωστοποιήθηκε ότι η σχετική πρόταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας -προϋπολογισθείσας δαπάνης 25.000 ευρώ- αξιολογήθηκε θετικά και χθες εκδόθηκε η πράξη ένταξης για την πρόσληψη τέτοιου συμβούλου.
Το έργο του θα είναι η εποπτεία των διαδικασιών ένταξης-ωρίμανσης, η σύνταξη και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και η υποστήριξη των διαδικασιών δημοπράτησης και υλοποίησης των έργων.

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: