ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό

Στη Πελοπόννησο, η μείωση του ρυθμού των κρατήσεων αγγίζει το 50%
Σύμφωνα με την Πανελληνία Ομοσπονδία ξενοδόχων  οι  τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει αρνητικά  τον τουρισμό.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι ξενοδόχοι, ο  ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων  παρουσιάζει (εκ νέου) υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.

Η σχετική ανακοίνωση της Πανελληνίας Ομοσπονδίας  ξενοδόχων:

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, δυστυχώς φανέρωσαν στα μάτια όλων μας την ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος, όπως και τη δυσκολία  του να αντιληφθεί, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει –μαζί με τη χώρα– χιλιάδες Έλληνες και χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως και τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Αν και ξέρουμε ότι, παρά τις δυσκολίες,"στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα", η επικρατούσα κατάσταση προκαλεί, δυστυχώς, έντονο προβληματισμό και βαθύτατη αγωνία στον τουριστικό κλάδο.
Χωρίς να υποτιμούμε την κρισιμότητα και την ιστορικότητα των στιγμών και χωρίς να υποβαθμίζουμε τις προτεραιότητες, απ΄ την πλευρά μας, οφείλουμε να ενημερώσουμε Πολιτεία και Κοινή Γνώμη και να ζητήσουμε συγκεκριμένες δράσεις, υπέρ του τουρισμού, με τον χαρακτήρα του "κατεπείγοντος":

Στην "καρδιά" της περιόδου κλιμάκωσης των κρατήσεων, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει,  όταν οριστικοποιούνται οι επιλογές εκατομμυρίων καταναλωτών για τους προορισμούς διακοπών τους, η Ελλάδα, εκ νέου, μονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία και τα ξένα ΜΜΕ “αναμασούν” σενάρια περί "εξόδου από το Ευρώ", περί "άτακτης χρεοκοπίας", κ.λπ., ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαντούν επί τέτοιων ενδεχομένων, δίνοντάς τους υπόσταση.

Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων να παρουσιάζει (εκ νέου) υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%. Ειδικότερα:
·        Κέρκυρα, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%,

·        Κρήτη: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%.
·        Κυκλάδες: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%
·        Κως: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 40%. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες, ευτυχώς, ακυρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.
·        Πελοπόννησος, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%
·        Χαλκιδική μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%.
Σημειώνεται πως ο συνήθης αριθμός κρατήσεων, αυτήν την εποχή, σε επίπεδο επικράτειας,  ανέρχονται στο επίπεδο των 110.000 κρατήσεων ημερησίως. Εύκολα επομένως μπορεί να γίνει αντιληπτή η απώλεια εσόδων για τη χώρα, στην περίπτωση που, τελικά, οι "διαφυγούσες" κρατήσεις κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη, αυτήν τη στιγμή, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από το Ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους  "κινδύνους" ή "απειλές".
Ότι ο επισκέπτης που βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζει και δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη διαμονή του, τις μετακινήσεις του και τις πάσης φύσεως συναλλαγές του.
Επιπρόσθετα, είναι ομοίως επιτακτική η ανάγκη, στο πλαίσιο της λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπενθυμίζουμε πως ο τουρισμός είναι ο κλάδος εκείνος που μπορεί να δώσει αληθινή ελπίδα, αληθινή διέξοδο και αληθινά έσοδα - σε όλους μας.

ΠΗΓΗ messiniaportal

Δεν υπάρχουν σχόλια: