ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Oι 10 πιο παράξενες μανίες

Ξέρετε τι είναι η χαρτομανία; Η δαιμονομανία; Ή, μήπως, η απλυτομανία; Σας παρουσιάζουμε τις 10 πιο παράξενες εμμονές του ανθρώπινου εγκέφαλου.
  • Χαρτομανία: η ανεξέλεγκτη μανία να βλέπετε παντού χάρτες
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έμφυτο να αναγνωρίζει πρόσωπα παντού, αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια παράξενη μανία, που ονομάζεται χαρτομανία: η ανεξέλεγκτη τάση να βλέπει χάρτες παντού, ακόμη και στα τρόφιμα.
  • Γαμομανία: η εμμονή με τις προτάσεις γάμου
Η γαμομανία μπορεί να περιγραφεί ως μια παράξενη εμμονή να ζητάει κάποιος να τον παντρευτούν ή να κάνει ακραίες προτάσεις σε διαφορετικά άτομα ταυτόχρονα, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στην πολυγαμία.
  • Oνοματομανία: η ακατανίκητη επιθυμία επανάληψης συγκεκριμένων λέξεων
Είναι μια εμμονή με ορισμένες λέξεις και την επανάληψή τους στο μυαλό.
  • Κλινομανία: η υπερβολική επιθυμία παραμονής στο κρεβάτι
Δεν είναι κακό να θέλουμε να μείνουμε λίγο περισσότερο στο κρεβάτι, ιδίως τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Για τον κλινομανή όμως, η επιθυμία να μείνει στο κρεβάτι είναι συντριπτική και ακαταμάχητη και θα μπορούσε να συνεχιστεί για μέρες ολόκληρες, ιδιαίτερα όταν βρέχει ή χιονίζει. Η κλινομανία ουσιαστικά είναι η εμμονή με τον ύπνο. Με άλλα λόγια, είναι ο έρωτας για το μαξιλάρι και την κουβέρτα σας.
  • Δαιμονομανία: η πίστη κατοχής από ένα κακό πνεύμα
Υπάρχουν τόσες πολλές ταινίες τρόμου και βιβλία που περιγράφουν και μας δείχνουν ζωντανά αυτό που συμβαίνει με τους ανθρώπους όταν κατέχονται από πνεύματα. Κάποιοι βλέποντας πάρα πολλές τέτοιες ταινίες είναι φυσικό να αρχίσουν να φοβούνται αυτούς τους ανθρώπους. Μερικές φορές ο φόβος γίνεται τόσο μεγάλος, που αποκτούν δαιμονομανία. Πρόκειται για ψυχιατρικό όρο, που περιγράφει την πεποίθηση ότι ένα άτομο κατέχεται από το διάβολο. Όταν κάποιος σκέφτεται ότι κατέχεται από το διάβολο, τελικά αρχίζει πραγματικά να συμπεριφέρεται σα να ήταν δαιμονισμένος.
  • Αμαρτωλομανία: η πίστη ότι κάποιος έχει αμαρτήσει
Με τον όρο αυτό περιγράφεται η καταναγκαστική σκέψη, που μπορεί να κυριεύσει ένα άτομο ότι έχει διαπράξει ένα ασυγχώρητο αμάρτημα. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορη αναπνοή, καρδιακή αρρυθμία, εφίδρωση, ναυτία και γενικότερα συναισθήματα τρόμου.
  • Τριχοτιλλομανία: η μανία να τραβάει κάποιος τα μαλλιά του
Είναι μια διαταραχή αυτοκαταστροφική, που χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη τάση να βγάζει κάποιος τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής, τις βλεφαρίδες, τις τρίχες στη μύτη, τα φρύδια ή άλλες τρίχες στο σώμα του. Αυτή η τάση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια τριχών και σε φαλάκρα.
  • Απλυτομανία: η μανία με το πλύσιμο των χεριών
Έχετε παρατηρήσει κάποιον φίλο σας να πλένει τα χέρια του πολύ συχνά; Λοιπόν, δεν είναι κακό αν αυτό συμβαίνει πριν ή μετά την τουαλέτα, αλλά αν πλένει τα χέρια του ακόμη και λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στο δωμάτιο ή κάθε φορά που αγγίζει κάτι, μπορεί να είναι ανησυχητικό σημάδι, γιατί είναι πιθανό να πρόκειται για απλυτομανία.
Η απλυτομανία είναι η έμμονη με το πλύσιμο των χεριών, που συνδέεται με το φόβο βρωμιάς ή λοιμώξεων. Συνήθως αυτή η ασθένεια συνοδεύει άλλες σοβαρές ψυχικές διαταραχές και εκδηλώνεται πολύ σπάνια. Δυστυχώς μπορεί να εκδηλωθεί σε παιδιά, ιδιαίτερα αν πάσχουν από σχιζοφρένεια. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση σχιζοφρένειας ενηλίκων, αν και αυτό συμβαίνει πιο σπάνια.
  • Αβουλομανία: η παθολογική αναποφασιστικότητα
Όλοι έχουμε ζήσει καταστάσεις, κατά τις οποίες ήταν δύσκολο να αποφασίσουμε για κάτι, αλλά φανταστείτε να μην είστε σε θέση να πάρετε ακόμη και την πιο απλή απόφαση, η ζωή θα ήταν σίγουρα ανυπόφορη. Η αβουλομανία μπορεί να οριστεί ως η παθολογική αναποφασιστικότητα ή η αδυναμία να συγκεντρωθεί το μυαλό σε οτιδήποτε.
  • Δωρομανία: η εμμονή προσφοράς δώρων
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αρέσκονται να κάνουν δώρα στους άλλους. Και η πλειοψηφία των ανθρώπων θα ήταν χαρούμενη να έχει μία τέτοια εμμονή. Εξάλλου το να κάνει κανείς δώρα είναι μία σπουδαία πράξη, αφού σημαίνει ότι χαίρεται να δίνει στους άλλους τη στιγμή που οι περισσότεροι αντλούν ευχαρίστηση από το να παίρνουν. Τι γίνεται όμως όταν η προσφορά δώρων μετατρέπεται σε εμμονή; Η δωρομανία είναι η πέρα από τα φυσιολογικά όρια επιθυμία να κάνει κάποιος δώρα. Το άτομο αποκτά εμμονή με την επιλογή και την προσφορά δώρων αλλά αυτό δε γίνεται για καλό σκοπό ούτε από καλοσύνη. Οι λόγοι είναι πολύ πιο περίπλοκοι.
Η δωρομανία συνίσταται στην προσφορά δώρων ακόμη και αν το άτομο στην πραγματικότητα δεν έχει οικονομικές δυνατότητες για κάτι τέτοιο, και αυτό γίνεται κατά τέτοιο τρόπο που αρχίζουν να συσσωρεύονται προβλήματα και χρέη, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο να χάσει την περιουσία του. Υπό αυτές τις συνθήκες η συγκεκριμένη εμμονή δε φαίνεται και τόσο γλυκιά, έτσι δεν είναι;
Πηγή: men24.gr

Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: