ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Διαστημικός δορυφόρος από Έλληνες μαθητές

«Πολυμήχανοι» μέχρι και στην κατασκευή διαστημικών δορυφόρων οι Έλληνες! Μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διαστημικής «CanSat», που πραγματοποιήθηκε στην Νορβηγία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή από τη Μυτιλήνη, ήταν η μοναδική ελληνική συμμετοχή σε σύνολο 14 σχολικών ομάδων από χώρες της Ευρώπης. Την πρώτη θέση έλαβε η ομάδα της Σκωτίας, ενώ την τρίτη, εκείνη της Πορτογαλίας.

Ο δορυφόρος «Icaromenippus 3D», που δημιούργησαν οι Έλληνες μαθητές, κατάφερε να βρεθεί ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος της Γης
και να απεικονίσει, τρισδιάστατα τις λήψεις, που έλαβε. Το «ταξίδι» του «Icaromenippus 3D» πραγματοποιήθηκε στην χιονισμένη περιοχή Άντεα, στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας, στον Αρκτικό κύκλο.

Από πού, όμως, εμπνεύστηκαν οι μαθητές το όνομα του δορυφόρου; Το όνομα του «Icaromenippus 3D», προκύπτει από ένα λογοπαίγνιο μεταξύ του αριθμού «τρία» (αφού είναι ο τρίτος δορυφόρος, που κατασκευάζει το συγκεκριμένο σχολείο) και της αποστολής, που ανατέθηκε στον δορυφόρο και όφειλε να φέρει σε πέρας.

«Ήταν μια φοβερή εμπειρία!» ανέφερε ενθουσιασμένος ο μαθητής Ηλίας Ψυρούκης, υπεύθυνος για την τρισδιάστατη απεικόνιση και την ανάπτυξη λογισμικού. «Δύο ημέρες δεν κοιμηθήκαμε καθόλου, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε συνέχεια μέσα στα χιόνια, σε ένα πολύ ωραίο τοπίο, καταφέραμε να κολυμπήσουμε κιόλας στα παγωμένα νερά. Νομίζω πως όσα είδαμε και ζήσαμε δεν τα έχει δει κανένας άλλος και νιώθουμε πολύ τυχεροί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ψυρούκης.

Επικεφαλής της ομάδας του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, που συνόδευσαν την αποστολή, η οποία αποτελείται από συνολικά δέκα μαθητές είναι ο καθηγητής Γιώργος Κοντέλλης και ο διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Καπιωτάς. Ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος συνεχάρη τους μαθητές και τους καθηγητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης για την επιτυχία τους. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, ο δήμος στάθηκε αρωγός στο εγχείρημα, χρηματοδοτώντας με το ποσό των 3.500 ευρώ, την αποστολή του σχολείου στη Νορβηγία.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...