ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Μικρά Μυστικά για το βάψιμο και το στόλισμα των Πασχαλινών Αυγών σας !!!

                                                                             ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ

Για το κόκκινο: 1 Kg παντζάρια (μόνο βολβούς), 3 λίτρα νερό, 1 φλιτζάνι ξύδι.  Αφού πάρει βράση τότε ρίχνουμε τα αυγά και βράζουμε μαζί για άλλα 10 λεπτά.  Εάν θέλουμε πιο σκούρο χρώμα, κατεβάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε τα παντζάρια και αφήνουμε μέσα για λίγο ακόμα τα αυγά.
Για το πράσινο: Βράζουμε 1 Kg σπανάκι σε 2 λίτρα.  Στο ζωμό που θα μείνει ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ξύδι και βράζουμε τα αυγά.  Αντί για σπανάκι

μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 ματσάκια μαϊντανό.

Για το γαλάζιο – μπλε: Βράζουμε 1 κομμένο κόκκινο λάχανο σε 2 λίτρα νερό μαζί με τα αυγά. 
Προσθέτουμε το ανάλογο ξύδι.
Για το κίτρινο – πορτοκαλί: Βράζουμε σε 1 λίτρο νερό με 3 πρέζες κρόκου Κοζάνης τα αυγά.  Προσθέτουμε το ανάλογο ξύδι.  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τσίλι ή πάπρικα.
Για το μωβ: Βράζουμε αρκετά άνθη βιολέτας σε 1 λίτρο νερό με ξύδι.  Όταν πετύχουμε το επιθυμητό χρώμα κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα άνθη και βάζουμε μέσα τα ήδη βρασμένα αυγά. Αφήνουμε τα αυγά μέσα στο χρωματιστό νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για μελί – καφέ ανοιχτό: Τυλίγουμε τα αυγά με φύλλα κρεμμυδιού και τα δένουμε καλά με τούλι ή χαλασμένο καλσόν.  Βράζουμε σε νερό με ξύδι.
  

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ


  1. Μια καλή ιδέα διακόσμησης είναι να τυλίξετε το αυγό με φύλλα κρεμμυδιού, αφήνοντας όμως μερικά σημεία ακάλυπτα και να το βάψετε σε νερό με άλλο χρώμα.  Έτσι εκτός από το μελί θα βγει και το άλλο χρώμα σε παράξενους συνδυασμούς θυμίζοντας μωσαϊκό. 
  2. Πολύ όμορφο αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία, είναι να τοποθετήσουμε πάνω στο αυγό φύλλα ή λουλούδια. Τοποθετούμε την εξωτερική πλευρά του φύλλου, αυτή που βλέπουμε όταν κοιτάμε ένα λουλούδι πάνω στο αυγό, το δένουμε με ανοιχτόχρωμη κάλτσα και μετά να το βάφουμε, κυρίως με κόκκινο χρώμα.  Όταν αφαιρέσουμε το λουλούδι ή το φύλλο το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό.  Τα «καλύτερα » φύλλα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μην «κολλήσουν» την ώρα που θα τα αφαιρείτε, είναι το φύλλο από τριαντάφυλλο, κισσό, πανσέ, σέληνο και η μαργαρίτα.  ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μπορείτε να δέσετε τα αυγά από την προηγούμενη μέρα για να εξοικονομήσετε χρόνο.  Φροντίστε όμως τα φύλλα που θα τοποθετήσετε να είναι βρεγμένα για να μείνουν νωπά μέχρι την επόμενη. 
  3. Μια ιδιαίτερη τεχνική διακόσμησης, είναι το λεγόμενο «Γράψιμο ή Κέντημα». Η βασική ιδέα είναι να σχηματίσεις με λιωμένο κερί σχέδια πάνω στο αυγό πριν το βάψεις.  Βάφετε το αυγό σε κρύα μπογιά και όταν το βγάλετε και στεγνώσει η μπογιά μπορείτε να αφαιρέσετε προσεκτικά το κερί. 
  4. Μια άλλη τεχνική που θα κάνει το αυγό να δείχνει μαρμάρινο είναι να το βάψετε σε κρύα μπογιά αλλά να το αφήσετε τόσο όσο να βγει ανοιχτόχρωμο, παλ χρώματα.  Σ’ ένα μπολ ετοιμάζετε βαφή πιο σκούρα αλλά στην ίδια απόχρωση και ρίχνετε μέσα ένα ποτηράκι ελαιόλαδο. Ρίχνετε μέσα το αυγό αφού στεγνώσει και το στροβιλίζετε συνεχώς με ένα καλαμάκι.  Το χρώμα λόγω λαδιού δε θα πιάσει ομοιόμορφα και το σχέδιο θα γίνει μαγικό. 
  5. Μπορείτε επίσης, αφού έχετε πρώτα βάψει και γυαλίσει τα αυγά, να τα διακοσμήσετε με αστεράκια, χρυσόσκονη, πούλιες, πασχαλινά μοτίβα που θα κόψετε από περιοδικά και οτιδήποτε μπορείτε να βρείτε σε είδη χαρτοπωλείου χρησιμοποιώντας βέβαια μη τοξική κόλλα.  Αφήστε τα παιδιά σας να το κάνουν που έχουν φαντασία και είναι σίγουρο ότι θα περάσουν ευχάριστα και χωρίς να είναι στα πόδια σας όλη την ώρα.! 

Οι περισσότεροι από μας λοιπόν, έχουμε στη μνήμη μας εικόνες των παιδικών μας χρόνων από το βάψιμο των αυγών.  Άλλοι με τη μαμά, άλλοι από τις πασχαλινές διακοπές στο χωριό με τη γιαγιά, άλλοι θυμόμαστε τις κόντρες με τα ξαδέρφια μας για το ωραιότερο χρώμα ή σχέδιο.  Όπως και να έχει, αξίζει να τηρούμε τα έθιμα του τόπου μας, δε θα μας πάρει πολύ χρόνο και μπορούμε να απασχολήσουμε δημιουργικά και τα παιδιά μας.  Σίγουρα το αποτέλεσμα θα δικαιώσει μικρούς και μεγάλους.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!

ΑΠΟ http://in4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ