ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Επίσκεψη Σουηδών δημοσιογράφων στην Πύλο

Την Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, ομάδα Σουηδών μεταξύ των οποίων και Σουηδοί δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν την Πύλο και θα συμμετέχουν μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δημητρίου Π. Καφαντάρη σε εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος προς τιμήν τους με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης του 1912 για να γνωρίσουν από κοντά την οικία «Τσικλητήρα», το χώρο που έζησε και μεγάλωσε ο Πύλιος Χρυσός Ολυμπιονίκης, Κωστής Τσικλητήρας.
Η Στοκχόλμη ως πόλη που φιλοξένησε την Ολυμπιάδα του 1912 αλλά και γενικότερα οι Σουηδοί έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στον Κωστή Τσικλητήρα και σε
πρόσφατο δημοσίευμα της δημοφιλούς σουηδικής εφημερίδας ‘DAGENS NYHETER’ σχετικά με τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον χρυσό ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα: «ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΑΛΜΑ 3,37 ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΑ.
Δεν μπορεί να παραβλεφθεί το ενδιαφέρον από αυτά τα αγωνίσματα που έχουν ξεχαστεί τώρα, τα άλματα άνευ φοράς. Στο δάπεδο της έκθεσης του μουσείου που θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου, έχει μαρκαρισθεί το 3,37 μέτρα που τόσο ήταν το άλμα μήκους άνευ φοράς του Έλληνα Κωνσταντίνου Τσικλητήρα που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο».
Για την εκδήλωση αυτή συνεργάστηκαν ο Δήμος Πύλου - Νέστορος με τη Διαδημοτική Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Ν. Μεσσηνίας και τη Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και τους δημοσιογράφους. Θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις που αφορούν το έτος «Τσικλητήρα».

ΑΠΟ http://pylosnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...