ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τριφυλία: Πάνε καλά οι εξαγωγές αγγουριών στα Βαλκάνια

Συνεχίζεται φέτος η εξαγωγή αγγουριών της Τριφυλίας σε χώρες των Βαλκανίων που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο χαρακτηρίζεται από την υψηλή του ποιότητα. Οι εξαγωγές βοηθούν την αποσυμφόρηση της αγοράς, καθώς ήδη η συγκομιδή του αγγουριού είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα εντατικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
 

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, η εξαγωγική δραστηριότητα φαίνεται να εδραιώνεται, και αυτό είναι θετικό για το προϊόν η καλλιέργεια του οποίου είναι απαιτητική και έχει υψηλό κόστος. Χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει:
«Ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή του αγγουριού από τα μέσα Μαρτίου κανονικά και είμαστε τώρα σε πλήρη εξέλιξη, ειδικά στις πρώιμες φυτεύσεις στις περιοχές Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Η έκταση ξεπερνά τα 700 στρέμματα, λίγο μειωμένα σε σχέση με πέρυσι καθώς έχουμε αύξηση στην καλλιέργεια ντομάτας. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες έχουμε εξαιρετική ποιότητα, ποιότητα που είναι γνωστή παντού.
 

Σημαντικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και φέτος για εξαγωγές προς τις βαλκανικές χώρες, κάτι που γίνεται τα δύο τελευταία χρόνια. Κύριες χώρες εξαγωγής είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ σε μικρότερες ποσότητες γίνεται προς την Fyrom, την Σερβία, την Αλβανία. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η εσωτερική αγορά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος υπήρξε και αυξημένο κόστος καθώς χρειάστηκε επιπλέον θέρμανση από τις χαμηλές θερμοκρασίες που είχαμε, καθώς η καλλιέργεια της αγγουριάς είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και στο στρες που υφίσταται.
 

Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό για το προϊόν και φαίνεται να εδραιώνεται, καθώς χρονιά με τη χρονιά υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σήμερα ο εξαγωγικός προσανατολισμός είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις ποσότητες που παράγει. Ετσι βοηθά πολύ στην αποσυμφόρηση της παραγωγής και αυτό είναι το ζητούμενο.
Να σημειώσουμε ότι πέρυσι εξήχθησαν περισσότεροι από 700 τόνοι αγγουριών και κάτι ανάλογο πιστεύουμε ότι θα γίνει και φέτος, που βλέπουμε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να υπάρχει από τη Βουλγαρία.
Η εξαγωγή δίνει μια προοπτική στη διάθεση του προϊόντος καθώς σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων. Ελπίζουμε αυτό να μην είναι προσωρινό, να έχει διάρκεια καθώς η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα και κυρίως Μάιο και Ιούνιο, οπότε ενδιαφέρον έχει να συνεχιστεί αυτή η ζήτηση.
 

Είναι μια απαιτητική καλλιέργεια με αυξημένο κόστος παραγωγής. Η τοπική τεχνική καλλιέργειας και η ποιότητα έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον ξένων ερευνητών - γι' αυτό στις 3 και 4 Μαΐου που θα έχουμε μια ομάδα επιστημόνων στην περιοχή για την αντιμετώπιση των εδαφογενών προβλημάτων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην καλλιέργεια της αγγουριάς».
ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.