ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Χρυσό βραβείο γεύσης στο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας

 Με απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού απένειμε το χρυσό βραβείο γεύσης στο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας. Η απονομή έγινε από την οργανωτική επιτροπή και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου στον πρόεδρο του συνεταιρισμού, γεωτεχνικό Μιχάλη Αντωνόπουλο, τιμώντας στο πρόσωπό του όλους όσοι συνέβαλαν στην παραγωγή αυτού του ιδιαίτερου ελαιολάδου. Σημειωτέον ότι είναι η μοναδική αγροτοσυνεταιριστική οργάνωση αλλά και προϊόν που βραβεύεται με τόσο υψηλή βαθμολογία και θέση σε όλη την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας μεταξύ των άλλων έχει τις παρακάτω προδιαγραφές.

Acidity <  0.8%      - Οξύτητα

Peroxide <20m2/lit  - Υπεροξείδιο

K232(age of olive oil)  <0,5 years -  Ηλικία ελαιολάδου μικρότερη 0,5 ετών

K270<0.20

ΔΚ<0.01

Must be 100c certified    -100% πιστοποιημένο

Must be NOP certified      PDO Kalamata, ISO 22000: 2008 - Πιστοποίηση

Private label and/or co-label   - Ιδιωτική συνεταιριστική ετικέτα

Estate bottled                - Εμφιαλωμένο

Must be vacuum packed  - Αεροστεγώς πακεταρισμένο

Must be cold pressed      - Ψυχρή έκθλιψη

Must be hand picked       - Συλλογή με τα χέρια

Τα ελαιόλαδα του συνεταιρισμού προέρχονται αποκλειστικά από ομάδα παραγωγών πιστοποιημένη για ολοκληρωμένη διαχείριση.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας διαθέτει τις τρεις ακόλουθες πιστοποιήσεις:
- Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 (Αριθμ. Πιστοποιητικού CI/11620FS).
- Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Agrocert μέχρι 11/01/2014).
- Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής Ελιάς σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1 & 2.2 (έχει γίνει η τελική επιθεώρηση, αξιολογήθηκε θετικά και αναμένεται η έκδοση του πιστοποιητικού από τον αναγνωρισμένο φορέα TUV Austria Hellas).

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: