ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Σκληρή απάντηση στο Σύλλογο 'Αρχελών' για τις διανοίξεις δρόμων στην Ελαία

  Στα δικαστήρια προσφεύγει η εταιρεία "Νέος Κότινος Ακίνητα Α.Ε." για τις συκοφαντικές -όπως τις χαρακτηρίζει- καταγγελίες του Συλλόγου "Αρχέλων" αναφορικά με τα έργα που έχουν γίνει κοντά σε παραλία του Κυπαρισσιακού. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας, Κυριάκος Παπαδέας με επιστολή του απαντά στις καταγγελίες και παράλληλα επιβεβαιώνει ότι στην περιοχή θα κατασκευαστούν σπίτια με όριο αρτιότητας τα οκτώ στρέμματα. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Παπαδέα:
"Κύριε διευθυντά,

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο «Συνεχίζονται οι παρανομίες στις παραλίες τον Κυπαρισσιακού καταγγέλλει ο Σύλλογος "Αρχέλων"» που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 4 Απριλίου 2012 και αφορά στην εταιρεία "Νέος Κότινος Ακίνητα Α.Ε." παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε τα εξής προς αποκατάσταση της αληθείας.
Στην καταγγελία που δημοσιεύσατε περιέχεται ο ισχυρισμός ότι «...συνεχίζεται η καταστροφή...», τάχα, στην περιοχή "Natura" (Θίνες Κυπαρισσίας] του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, ότι η «καταστροφή» αυτή άρχισε δήθεν πέρυσι με την «κατασκευή πέντε κάθετων προς τη θάλασσα δρόμων που ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος των αμμόλοφων και της αυτοφυούς βλάστησης μέσα στην προστατευόμενη περιοχή "Natura" (και) ...κόπηκαν αρκετά δέντρα από το παράκτιο δάσος της Ελαίας» και ότι «...το περασμένο Σαββατοκύριακο λοιπόν ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες και άνοιξαν τον πέμπτο δρόμο, καταστρέφοντας μέρος της παραθαλάσσιας ευάλωτης βλάστησης που είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση των αμμόλοφων. Επίσης μπάζωσαν έναν μικρό υγροβιότοπο πίσω από τις πρώτες θίνες».
Πλην όμως, όλα τα παραπάνω, δίχως εξαίρεση, είναι ψευδή, συκοφαντικά και συνιστούν δυσφήμηση της εταιρείας μας για την οποία και επιφυλασσόμαστε ρητά, διότι:
1) Οι δρόμοι στους οποίους αναφέρεται η συκοφαντική αυτή καταγγελία, διανoίχθηκαν και υπάρχουν τουλάχιστον από το τέλος της δεκαετίας του 1960. Συγκεκριμένα, (α) η διάνοιξή τους και το πλάτος τους προβλέφθηκε με ειδικό όρο του υπ' αριθμ. 39550/23-9-1953 παραχωρητηρίου του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο το ελληνικό Δημόσιο πώλησε προς τον δικαιοπάροχό μας την συγκεκριμένη έκταση που σήμερα μας ανήκει, (β) ο καθορισμός της ακριβούς θέσης όπου θα διανοίγοντο καθορίστηκε με τo από 4-3-1966 «πρακτικό καθορισμού διόδων» του δασάρχη και οικονομικού εφόρου Κυπαρισσίας και (γ) η διάνοιξή τους υλοποιήθηκε από τον δικαιοπάροχό μας σε βάρος του οποίου είχε ταχθεί με το παραχωρητήριο η σχετική υποχρέωση. Οι δρόμοι εμφανίζονται σε όλες τις διαθέσιμες σε όλα τα δημόσια αρχεία (Γ.Υ.Σ. και ΥΠΕΚΑ) αεροφωτογραφίες και μνημονεύονται σε εννέα συνολικά δικαστικές αποφάσεις μεταξύ των οποίων δύο του Αρείου Πάγου και μία του Συμβουλίου Επικρατείας, που έχουν εκδοθεί σε αντιδικίες του δικαιοπαρόχου μας με το ελληνικό Δημόσιο. Επομένως οι δρόμοι υπάρχουν τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια και δεν κατασκευάστηκαν το 2011 ή σήμερα όπως συκοφαντικώς ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες. Αυτό που έκανε πράγματι η εταιρεία μας είναι να συντηρήσει για λογαριασμό του Δήμου Τριφυλίας τους δρόμους αυτούς, βελτιώνοντας την βατότητά τους, με την επίστρωσή τους με σκύρα. Παρόμοια συντήρηση άλλωστε έκανε ο τέως Δήμος Αυλώνος τα προηγούμενα χρόνια. Από την συντήρηση δε αυτή στην οποία προέβη η εταιρεία μας απαλλάσσοντας τον δήμο από το αντίστοιχο κόστος, ούτε η φύση και το είδος των δρόμων μεταβλήθηκε (παρέμειναν χωμάτινες), ούτε τα τεχνικά και γεωμετρικά τους στοιχεία αλλοιώθηκαν (παρέμειναν όπως είχαν κατά την θέση, τον άξονα, κατεύθυνση, πλάτος και μήκος τους), ούτε τέλος ο σκοπός και ή κατά προορισμό χρήση τους.
2) Οσοι και όποιοι αμμόλοφοι υπάρχουν στην περιοχή, κείνται μακράν, πέραν και
εκτός της νοητής γραμμής που οριοθετεί προς την θάλασσα την ιδιοκτησία μας.
Επομένως είναι ψευδές ότι ισοπεδώθηκαν αμμόλοφοι.
3) Κατόπιν της υπ' αριθμ. 1108/7-4-2011 απόφασης έγκρισης υλοτομίας, του δασάρχη Κυπαρισσίας, και υπό την εποπτεία δασοφύλακα που ορίστηκε για τον
σκοπό αυτό, κόπηκαν δύο μονάχα άτομα πεύκης και ένας μονάχα κλώνος από ένα τρίτο άτομο πεύκης πού όλα στο σύνολό τους βρίσκονται εκτός των ορίων του χαρακτηρισμένου δάσους. Η κοπή των συγκεκριμένων δύο ατόμων και η αποκοπή κλώνου του τρίτου έγινε αποκλειστικά για την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς κίνησης στο δρόμο επί του οποίου αυτά είχαν αναπτυχθεί. Συνεπώς είναι ψευδές ότι «...κόπηκαν αρκετά δένδρα από το παράκτιο δάσος της Ελαίας» και μάλιστα παράνομα.
4) Ουδεμία καταστροφή ή άλλη βλάβη σε οποιαδήποτε παραθαλάσσια βλάστηση επιφέραμε και ο ισχυρισμός ότι καταστρέψαμε τάχα, μέρος «...της ευάλωτης παραθαλάσσιας βλάστησης...,-» είναι κατάφωρα συκοφαντικός. Εκτός και αν οι
καταγγέλλοντες εννοούν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε την ιδιοκτησία μας να ερημώσει ή να λογκώσει επειδή έτσι θέλησε κάποια ΜΚΟ.
5) Εξάλλου υγροβιότοπος είτε μικρός είτε μεγάλος, δεν υπάρχει ούτε πίσω ούτε μπροστά στις αμμοθίνες ούτε πουθενά στην περιοχή της ιδιοκτησίας μας και ο ισχυρισμός περί δήθεν μπαζώματος είναι συκοφαντικός.
Τέλος, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας και προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας που ενδεχομένως να προκύψει από τον ισχυρισμό περί πυκνής δομήσεως εντός του πυρήνα τάχα του βιότοπου, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε υποβάλει πλήρεις φακέλους σε πλήρη αρμονία με τη νομοθεσία για την έκδοση οικοδομικών αδειών επί γηπέδων το εμβαδόν των οποίων κατά μέσο όρο είναι περίπου 8 στρέμματα. Αν η ανέγερση μιας κατοικίας ανά 8 στρέμματα δημιουργεί συνθήκες πυκνής δομήσεως το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών σας, την οποία προφανώς υποτιμούν οι συκοφάντες μας, οι οποίοι πλέον θα κληθούν να δώσουν λόγο ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: