ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ρυθμίσεις για ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και αγρότες

 
Με το άρθρο 32 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις», θεσπίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους. Οι ρυθμίσεις αυτές, έχουν συνοπτικά ως εξής:
- Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα μπορούν, πλέον, με αίτησή τους να ζητήσουν την κατάταξή τους στην αμέσως κατώτερη, ή και στην επόμενη αυτής, ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι. Ετσι, θα καταβάλλουν
σημαντικά μειωμένες εισφορές. Αυτή η διευκόλυνση ισχύει από το αμέσως επόμενο, από την υποβολή της αίτησης, δίμηνο εισφορών και θα συνεχίσει να ισχύει, με παραμονή των ασφαλισμένων στην ίδια κατηγορία, για όσο αυτοί θα είναι ενήμεροι, μέχρι και την 31-12-2014. Εάν καταστούν μη ενήμεροι και σε κάθε περίπτωση από την 1-1-2015, θα επανέρχονται στην κανονική τους ασφαλιστική κατηγορία.
- Στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ χορηγείται σύνταξη ή βεβαίωση εξόφλησης υποχρεώσεων για τη μεταβίβαση επαγγελματικού αυτοκινήτου δημοσίας χρήσεως, εφόσον το ποσό των οφειλομένων εισφορών τους δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και έχει συμψηφιστεί ή παρακρατείται από τη σύνταξή τους. Η διάταξη εφαρμόζεται και σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.
- Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ από 1 μέχρι και 5 δωμάτια ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, ελέγχονται όμως ανά τριετία για τα εισοδηματικά κριτήρια. Οι ιδιοκτήτες αντίστοιχων καταλυμάτων από 6 έως και 10 δωμάτια σε όλη την επικράτεια, καθώς και ιδιοκτήτες από 11 δωμάτια και άνω σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης (κάτω των 2.000 κατοίκων) ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ, με έκπτωση 30% επί των ασφαλιστικών εισφορών. Εάν μετά από μια τριετία συνεχίζουν να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (εισόδημα μικρότερο του 400πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ίσχυε στις 31.12.2011), παραμένουν στην πρώτη κατηγορία, με την ίδια έκπτωση και δεν υποχρεούνται σε μετάταξη στην ανώτερη κατηγορία, όπως κανονικά προβλέπεται. Σε διαφορετική περίπτωση, παραμένουν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, χωρίς έκπτωση, και υπόκεινται στην ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία εισφορών.
- Εξαιρούνται από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ οι επαγγελματίες αγρότες του Μητρώου Αγροτών, των οποίων το εισόδημα από την εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων δεν ξεπερνά τα 400 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ίσχυε στις 31.12.2011.
- Οσοι είχαν ασφαλιστεί στον ΟΓΑ, έπειτα από εξαίρεση από το ΤΕΒΕ, αλλά το Ταμείο Εμπόρων τους χρεώνει με οφειλές παρελθόντων ετών, εντάσσονται στην παραπάνω ρύθμιση και δεν αναζητούνται οι οφειλές.
- Οταν ιδιοκτήτες καταλυμάτων είναι εταιρεία Ο.Ε ή Ε.Ε υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ έχει μόνο ο ένας εταίρος.
- Εξαιρούνται από την ασφάλιση ΟΑΕΕ οι κατά κύριο επάγγελμα, επί τουλάχιστον μια 5ετία, αγρότες, καθώς και φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών και οι οποίοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος μέχρι 100KW.
Για τις παραπάνω ρυθμίσεις ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποδέχθηκε τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μου, όπως και άλλων συναδέλφων, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ελάφρυνση, μια απαραίτητη ανάσα, για τους χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίους του νομού μας, που σήμερα ασφυκτιούν".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: