ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΠΛΗΘΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ Ιδανικός προορισμός για εκδρομές η Καλαμάτα

Σε ιδανικό προορισμό για τις μαθητικές εκδρομές αναδεικνύεται η Καλαμάτα, αφού από χθες έχουν φτάσει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα παιδιά από σχολεία όλης της χώρας.
Μιλώντας στην "Ε", ο διευθυντής του ξενοδοχείου "Pharae Palace" Κώστας Γυφτέας εξήγησε πως τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η Καλαμάτα δεν ήταν μια πόλη που προτιμούσαν ιδιαίτερα τα σχολεία, παρά τον φυσικό και ιστορικό της πλούτο. Οι προορισμοί ήταν κυρίως η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Ομως, συνεχίζει, με τις οργανωμένες προσπάθειες των ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά και με την
αναβάθμιση των υπηρεσιών των ξενοδοχείων σε όλα τα επίπεδα, η εικόνα δείχνει να έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αφού η αύξηση της κίνησης αγγίζει το 70%!
"Εμείς ως ξενοδοχείο εδώ και ένα χρόνο έχουμε κάνει μια πολύ μελετημένη ανακαίνιση στους χώρους μας, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Συνεχίσαμε με επιπλέον εκπαίδευση του προσωπικού μας, καθώς και με γενικότερη αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών. Εξασφαλίσαμε όλους τους όρους ασφάλειας για να φιλοξενούμε μαθητές και γενικότερα, διαπιστώνουμε πως μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το κομμάτι του μαθητικού τουρισμού. Γι΄ αυτό και πάμε τόσο καλά. Οι καθηγητές ετοιμάζουν για τους μαθητές ένα πλούσιο πρόγραμμα για τα παιδιά, το οποίο περιλαμβάνει βόλτα στην πόλη, στη νυχτερινή ζωή, στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Πύλο, την Κορώνη, την Κυπαρισσία. Το Μάρτιο λοιπόν είχαμε αρκετά σχολεία, με κορύφωση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Απρίλιος θα ξεκινήσει με μια μικρή κίνηση τις πρώτες μέρες, αλλά όσο οι μέρες περνούν, η κίνηση θα αυξάνεται", καταλήγει ο κ. Γυφτέας.
Γ. Σαρ. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.