ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Έφτασε η μεγάλη στιγμή για το σιδηρόδρομο. Το μέλλον του θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Με επτά θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει την Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 4 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην εργοστασίου «Λαδόπουλος» στην Πάτρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
Πρώτο θέμα συζήτησης θα είναι η γνωμοδότηση του Σώματος επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Πάτρας, τμήμα από

το νέο σιδηροδρομικό σταθμό Πάτρας έως την σύνδεση με την υφιστάμενη γραμμή προς Πύργο. Εισηγητής του θέματος θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής.
Σύμφωνα με την πρόσκληση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
1.      Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου-Πάτρας, Τμήμα από νέο Σ.Σ. Πάτρας- μέχρι τη σύνδεση με την υφιστάμενη γραμμή προς Πύργο (Χ.Θ. 126+750 έως 132+049)», Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. (εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Περ/ντος & Υποδομών κ. Νικόλαος Υφαντής).
2.      Συζήτηση σχετικά με τα αρδευτικά δίκτυα και την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ). (εισηγητές :Αντιπεριφερειάρχης Περ/κης Ενότητας Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, Αντιπεριφερειάρχης Περ/κης Ενότητας Αιτ/νιας κ. Βασ. Αντωνόπουλος).
3.      Ανάκληση της υπ. αριθ. 321/2011 απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορά: «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Ηλειακής ΑΕ και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου ERNEST (Eυρωπαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο για το Βιώσιμο Τουρισμό). (εισηγητής: Πρόεδρος εταιρείας «ΗΛΕΙΑΚΗ Α.Ε.» κ. Πλατανιάς Παναγιώτης).
4.      Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Ηλειακής ΑΕ και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου ERNEST (Eυρωπαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο για το Βιώσιμο Τουρισμό). (εισηγητής: Πρόεδρος εταιρείας «ΗΛΕΙΑΚΗ Α.Ε.» κ. Πλατανιάς Παναγιώτης).
5.      Αντικατάσταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης (Ν.Ε.Α.). (εισηγητής: Πρόεδρος εταιρείας «Ν.Ε.Α.» κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος).
6.      Χαρακτηρισμός του οδικού τμήματος «Αγίου Βασιλείου-Πλατανίου -Αργυράς από το σημείο διασταύρωσης με την Π.Ε.Ο. Πατρών- Κορίνθου μέχρι την 27η Ε.Ο». (εισηγητής: Αντιπεριφερειάρχης Περ/κης Ενότητας Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος).
7.      Ορισμός τόπου της επόμενης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, εκτός της έδρας της Περιφέρειας. (εισηγητής: Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κων/νος Καρπέτας).

ΑΠΟ http://www.pelop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: