ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ζαχάρω: Σήκωσαν χρυσαφικά αξίας 200.000 ευρώ

Στην Αστυνομία, παρά τις προσπάθειες που γίνονται με περιορισμένες δυνατότητες, επικρατεί εκνευρισμός μετά και την απόφαση να παραγραφούν τα αδικήματα από υποθέσεις σε βαθμό πταίσματος που δεν είχαν τελεσιδικήσει, ενώ προκαλεί πονοκέφαλο η προοπτική να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούμενοι έχουν ποινές έως πέντε χρόνια κάθειρξης ή και παραπάνω με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Στην περιοχή της Ζαχάρως οι κλέφτες μπήκαν στο σπίτι 77χρονου και μάλιστα πρωινές ώρες και άρπαξαν ότι πολύτιμο βρήκαν. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο παθών στην Αστυνομία, κοσμήματα αξίας 200.000 ευρώ !!! έκαναν «φτερά» όπως επίσης και το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ. Το ρήμαγμα στις αγροτικές περιοχές συνεχίζεται. Και από τον κανόνα δεν γλιτώνουν ούτε οι ΤΟΕΒ. Οι κυνηγοί του χαλκού επέστρεψαν και έκλεψαν 300 υδρομετρητές του Οργανισμού αξίας 18.000 ευρώ, από τις περιοχές Αμπελόκαμπου, Αυγείου, Κοροίβου, Μαραθιάς και Ρουπακίου.

Στη Ν. Μανωλάδα επίσης οι «κυνηγοί του χαλκού» έκλεψαν 40 μέτρα καλώδια από γεννήτρια γεώτρησης αξίας 1.000 ευρώ, από το χωράφι.
Στο Κουρτέσι από τις εγκαταστάσεις επαγγελματικής μονάδας, έκλεψαν 250 μέτρα μεταφοράς ρεύματος αξίας 1.000 ευρώ.
Στο Πηγάδι Τραγανού, μπήκαν σε αποθήκη και άρπαξαν τέσσερα αλυσοπρίονα και ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα.

Στην περιοχή της Αμαλιάδας, οι κλέφτες μπήκαν από το παράθυρο και από έπιπλο στο σαλόνι οικίας έκλεψαν 500 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 2000 ευρώ.
Στα Χανάκια Πύργου οι κλέφτες «μπούκαραν» από την κουζίνα σε σπίτι και έκλεψαν ότι βρήκαν. Και χρήματα – 600 ευρώ και κοσμήματα και κινητό τηλέφωνο και ένα αλυσοπρίονο.

Σε άλλο χωριό του Πύργου, οι δράστες δεν σταμάτησαν ούτε μπροστά στη θωρακισμένη πόρτα. Μπορεί να πήραν ένα λαπτοπ και ένα ρολόι, όμως οι ζημιές που προκάλεσαν στην πόρτα για να καταφέρουν να μπουν είναι πολύ μεγαλύτερης αξίας.

Τέλος από κατάστημα στην Ανδραβίδα οι κλέφτες πήραν 600 ευρώ, «σήκωσαν» και την τηλεόραση, το λάπτοπ και το δέκτη της Nova…

ΠΗΓΗ ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.