ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Φλερτ Μπούκλη με την Easyjet για να έλθει Καλαμάτα

Την πρόταση στην εταιρεία Easy jet, για να χρησιμοποιήσει και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως προορισμό των πτήσεών της, διατύπωσε ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Λάμπρος Μπούκλης, σύμφωνα με όσα είπε χθες, σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα, που δόθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός έτους από την παρουσία της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Ο κ. Μπούκλης είπε πως η εταιρεία άρχισε να συζητά αυτό το ενδεχόμενο και πρόσθεσε πως το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι βιώσιμο, καθώς έχει γίνει τουριστικός προορισμός, ενώ πρότεινε ένα διαφορετικό ρόλο για το αεροδρόμιο στην Τρίπολη.

Όπως εξήγησε, για να είναι βιώσιμο, θα πρέπει «να έχει το ρόλο hub, που να παρέχει διευκολύνσεις για να “κοιμούνται” εκεί τα αεροπλάνα με χαμηλούς φόρους και κόστος, ώστε να μπορούν να εκτελούν δρομολόγια προς τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κάτι που θα έδινε οφέλη και στα μεταφορικά των αγροτικών προϊόντων. Αν φτιαχτεί το αεροδρόμιο της
Τρίπολης, θα έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο, που δε θα αντιστρατεύεται αυτό της Καλαμάτας».
Η συνέντευξη ξεκίνησε με καλωσόρισμα από το συντονιστή Μεσσηνίας των Οικολόγων Πράσινων Νικ. Σαράντη.
Ο κ. Μπούκλης ανέφερε ότι ο συνδυασμός του ήθελε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις θετικές εξελίξεις, ώστε να προχωρήσουν τα κοινωνικά θέματα, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «δε θέλουμε να έχουμε ρόλο αμφισβήτησης ή άρνησης, αλλά και δημιουργικό», ενώ υπογράμμισε πως η τακτική που ακολουθεί, είναι να συμβάλλει στις εξελίξεις. Χαρακτήρισε την αντιπολιτευτική στάση που ακολουθεί ως δημιουργική, παρατηρώντας: «Είναι εύκολο να ξεσηκώνει κάποιος τον κόσμο, αλλά η εποχή αυτή έχει περάσει και θέλουμε ξεκάθαρες προτάσεις για τους πολίτες».

Η «μαφία των σκουπιδιών»
Ρωτήθηκε για το ζήτημα  των απορριμμάτων και ανέφερε ότι δε θέλουν όλοι να λυθεί το πρόβλημα, καθώς υπάρχει και η «μαφία των σκουπιδιών». Παρατήρησε ότι έγινε δεκτή από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη η πρόταση που κατέθεσε για τέσσερις κάδους, ώστε να γίνεται διαλογή στην πηγή, ενώ σημείωσε ότι «η ανακύκλωση εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων, που δε θέλουν να κλείσουν οι χωματερές. Αν κλείσουν, αυτό θα είναι χτύπημα στη ‘μαφία των σκουπιδιών’». Ευχήθηκε, πάντως, οι λύσεις που θα προκύψουν από το διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να μη δημιουργήσουν κόστος.
Ανέφερε, επίσης, ότι πρώτοι οι Οικολόγοι χρησιμοποίησαν τις έννοιες της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Πρόσθεσε πως από το καλοκαίρι του 2011 δεν υπήρξαν σχετικές δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο συγκεκριμένο τομέα, με αποτέλεσμα να υπολείπεται των εθνικών στόχων και να πρέπει να αυξήσει την ανακύκλωση κατά 400%. «Αν ήμουν περιφερειάρχης, θα έλεγα να κλείσουν οι χωματερές στις 30 Ιουνίου. Πού θα πάνε τα σκουπίδια; Δεν υπάρχει καν ένα σύστημα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Οι Δήμοι “πετάνε το μπαλάκι” στην Περιφέρεια. Ποιος Δήμος έχει πρόγραμμα; Κανένας. Υπάρχει μια χαοτική εικόνα. Έχουμε όμως και πολιτικό ρεαλισμό. Αν τρέξουμε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, και την είχαμε κάνει σύνθημα εδώ και έξι μήνες, θα ήμαστε σε καλύτερη θέση από αυτή που είμαστε τώρα».
Σημείωσε, επίσης, πως ό,τι κάνει τώρα το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα δεσμεύσει την Περιφέρεια για τα επόμενα 20-25 χρόνια και πρόσθεσε ότι «θέλει μεγάλη προσοχή και διαφάνεια, το να μην αφήσουμε το λαϊκισμό να κυριαρχήσει».

Καλή η Περιφερειακή Αρχή
Χαρακτήρισε καλή την Περιφερειακή Αρχή υπό τον κ. Τατούλη, λέγοντας πως προσπαθεί κι έχει ανοίξει αρκετά μέτωπα και το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει να τα πετύχει. «Πρέπει να στηριχθούν. Οι πολίτες θέλουν συναίνεση και λογικές φωνές. Είναι εύκολο να κατηγορείς κάποιον για απραξία, αλλά ο Τατούλης δε στέκεται άπρακτος», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο συνδυασμό του, είπε: «Κρατάμε μια στάση συνετή. Για κάτι που διαφωνούμε, μιλάμε κατ’ ιδίαν στην Περιφερειακή Αρχή και μετά στα Μέσα Ενημέρωσης».
Σε άλλη ερώτηση, απάντησε πως επιδεικνύεται μεγάλη εργατικότητα τόσο από τον κ. Τατούλη όσο και από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, οι οποίοι εργάζονται περί τις 15 ώρες, όπως είπε, «κι αυτό είναι κάτι που τους τιμά», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν επιτευχθεί κάποιοι από τους στόχους που είχαν τεθεί. Ανάμεσα σε αυτούς, ανέφερε την έγκριση έργων από το ΕΣΠΑ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντλησή του για την Πελοπόννησο, που τώρα απορροφά πιστώσεις κι από άλλες Περιφέρειες.

Στήριξη του ΤΕΙ
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Οργανωτικού των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Λυμπεροπούλου, έθιξε το θέμα της απειλούμενης αναστολής λειτουργίας του Τμήματος Βιολογικών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Χαρακτήρισε τραγική την πιθανότητα αυτή, δήλωσε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την προσπάθεια του ΤΕΙ, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επέλθουν.  



ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: