ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Γιαννίτσης προς δημάρχους - περιφερειάρχες: Τέλος σε γιορτές και δημόσιες σχέσεις

Να ιεραρχήσουν εκ νέου τις προτεραιότητές τους και να διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο τους πόρους του 2012 καλεί, με επιστολή του, περιφερειάρχες και δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, «καθώς πολλές χιλιάδες πολίτες έχουν περάσει στην ανεργία, ή δοκιμάζονται σκληρά με σημαντικές περικοπές εισοδήματος και υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης».
Ο υπουργός τονίζει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να μηδενίσει ή να περιορίσει στο ελάχιστο δαπάνες για εορταστικές εκδηλώσεις, δράσεις προβολής ή παρεμφερείς δαπάνες, διαθέτοντας τα εξοικονομούμενα ποσά «σε δραστηριότητες που μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος, όπως κοινωνικές δράσεις ή επενδυτικές
δραστηριότητες, που δημιουργούν απασχόληση και αναπτυξιακή προοπτική σε τοπικό επίπεδο».
Αναλυτικά, ο κ. Γιαννίτσης στην επιστολή του αναφέρει:
«Οπως όλοι γνωρίζουν, η χώρα περνάει μια φάση, κατά την οποία διακυβεύονται κατακτήσεις δεκαετιών και στην διάρκεια της οποίας, πολλές χιλιάδες συμπατριωτών μας πέρασαν στην ανεργία με μηδενικό εισόδημα ή δοκιμάζονται σκληρά με σημαντικές περικοπές εισοδήματος και κοινωνικής στήριξης.
Από την ημέρα που ανέλαβα στο υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλα πολλές προσπάθειες για να εξασφαλιστούν πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της.
Οι περιστάσεις ωστόσο επιβάλλουν και στην τοπική αυτοδιοίκηση μια
διαφορετική διαχείριση των πόρων αυτών σε σύγκριση με το παρελθόν. Η ανεργία, οι τεράστιες δυσκολίες και η ανάγκη για πρόσθετη προσπάθεια στο κοινωνικό μέτωπο είναι πρώτες προτεραιότητες. Εν όψει αυτών, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να μηδενίσει ή να περιορίσει στο ακραία ελάχιστο και μη προκλητικό επίπεδο δαπάνες για κάθε μορφής εορταστικές εκδηλώσεις, δράσεις προβολής ή παρεμφερείς δαπάνες.
Τα εξοικονομούμενα ποσά μπορούν να διατεθούν σε δραστηριότητες που μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος των τοπικών κοινωνιών, π.χ. ωφέλιμες κοινωνικές δράσεις ή επενδυτικές δραστηριότητες που δημιουργούν απασχόληση και ιδίως αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο.
Είμαι σίγουρος, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση -όλοι σας- κατανοείτε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και την ευρύτερη ανάγκη ιεράρχησης προτεραιοτήτων που πρέπει να επιδείξουμε στη σημερινή δύσκολη στιγμή».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: