ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Με μεγαλοπρέπεια ο Αγιασμός των υδάτων στην Πόλη

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Φανάρι, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών: Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Σεβαστείας Δημητρίου και Προύσης Ελπιδοφόρου.

Η Ακολουθία του Μ. Αγιασμού έγινε κατά την Πατριαρχική Τάξη μετά το τέλος της Μ. Δοξολογίας του Όρθρου.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης
Ραγκούσης. Επίσης παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης, η Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη κυρία Κατερίνα Βαρβαρίγου, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Έλενα Ράπτη.

Ακολούθως σχηματίστηκε μια ιερή πομπή από τα παπαδάκια που κρατούσαν τα εξαπτέρυγα και τον σταυρό, τους Ιεροψάλτες, τους Ιεράρχες του Θρόνου και τον Πατριάρχη καθώς και από τους εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι ξεκίνησαν από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και πεζή κατευθύνθηκαν στις όχθες του Κερατίου Κόλπου όπου είχε τοποθετηθεί ειδική εξέδρα.

Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στην παραλιακή οδό για να διευκολύνει τους προσκυνητές από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες που παρακολούθησαν τη σημερινή εορταστική τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων στον Κεράτιο κόλπο. Ανάμεσα στο πλήθος και πολλοί τούρκοι οι οποίοι θέλησαν να παρακολουθήσουν το αρχαίο έθιμο των Χριστιανών Ορθοδόξων.

Περίπου είκοσι νέοι, από την Πόλη και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και μια κοπέλα, ανέμεναν υπομονετικά μέσα στο κρύο για να βουτήξουν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Την ίδια ώρα οι γλάροι έκαναν τις δικες τους βουτιες ταράζοντας την ηρεμία του Κερατίου. Δεσπόζουσα θέση στην εικόνα της τελετής της ρίψης του Σταυρού είχε η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, η οποία εδώ και αιώνες συνεχίζει αδιάκοπα την προσφορά και το έργο της στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια των παιδιών της Ρωμιοσύνης, αποτελώντας αντικείμενο θαυμασμού των επισκεπτών της.  

Το Σταυρό έβγαλε από τα κρύα νερά του κερατίου ο Απόστολος Οικονόμου από τη Δράμα, στον οποίο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσέφερε χρυσό Σταυρό ενώ στους υπόλοιπους που βούτηξαν προσέφεραν αναμνηστικά δώρα.

ΑΠΟ http://www.amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: