ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

"ΕΦΥΓΕ" ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΣ: Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Εφυγε από τη ζωή προχθές το βράδυ ο γνωστός Μεσσήνιος στην καταγωγή σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος. Αφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο, το οποίο συνέβη στις 7 το απόγευμα της Τρίτης στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος "έφυγε" σε ηλικία 77 ετών. Ο τραυματισμός του έγινε στη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "H άλλη θάλασσα", όταν τον παρέσυρε μοτοσυκλέτα. Διακομίσθηκε με
ασθενοφόρο σε θεραπευτήριο του Φαλήρου, όπου τελικά εξέπνευσε.
Ο παγκόσμιας φήμης σκηνοθέτης καταγόταν από τη Μεσσηνία, και συγκεκριμένα από το χωριό Αμπελιώνα της Είρας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935. Εκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του. Το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόνη μαθήματα Γαλλικής Φιλολογίας και Φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα Εθνολογίας, και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l’ homme.
Οι ταινίες που φέρουν την υπογραφή του είναι: "Η Εκπομπή" (μικρού μήκους) 1968, "Αναπαράσταση 1970, "Μέρες του ’36" 1972, "Ο θίασος" 1975, "Οι Κυνηγοί" 1977, "Ο Μεγαλέξανδρος" 1980, "Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη" 1983, "Ταξίδι στα Κύθηρα" 1984, "Ο Μελισσοκόμος" 1986, "Τοπίο στην ομίχλη" 1988, "Το Μετέωρο βήμα του πελαργού" 1991, "Το βλέμμα του Οδυσσέα" 1995, "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" 1998, "Τριλογία - Ι. Το λιβάδι που δακρύζει" 2003, "Τριλογία - ΙΙ. H σκόνη του χρόνου" 2008.
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη συντριβή των Ελλήνων κινηματογραφιστών για την τραγική απώλεια του επίτιμου προέδρου τους Θόδωρου Αγγελόπουλου:
«Εβρεχε γλυκά εχθές το βράδυ όπως τότε, που μας συμφιλίωνες με το δάκρυ μας, που μας φανέρωνες τα Κύθηρα, που μας δώριζες την Ελλάδα, που μας χάιδευες το παιδί μέσα μας…
Και σαν διάλεξες να φύγεις πρόλαβες και μας πέρασες στην άλλη θάλασσα: Στην αξιοπρέπεια και στο όνειρο. Εβγαινες απ’ το όνειρο, καθώς μπαίναμε στο όνειρο. Ετσι ενώθηκε η ζωή μας και θα ’ναι δύσκολο πολύ να ξαναχωρίσει…Υποκλινόμαστε στο Θόδωρο της καρδιάς μας».
Ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος υπήρξε βοηθός του Θ. Αγγελόπουλου από το 1981 μέχρι το 1998. Συγκλονισμένος από το τραγικό συμβάν, δήλωσε μιλώντας στην "Ε":
«Είμαι πολύ τυχερός που έκανα ένα ταξίδι μαζί του σε 6 συνολικά ταινίες. Μας δίδαξε ότι για να γίνει κανείς καλλιτέχνης πρέπει να ζει και σαν καλλιτέχνης, με όποιο τίμημα. Ανέδειξε τη χώρα του σε ολόκληρο τον κόσμο, μιλώντας για μια άλλη Ελλάδα, της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και της ελπίδας. Αλλάζει η ζωή μας με το φευγιό του, καθώς τον είχαμε ως σημείο αναφοράς».
ΣΕ ΠΕΝΘΟΣ
Η ΑΜΠΕΛΙΩΝΑ
Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι της Αμπελιώνας στην Είρα του Δήμου Οιχαλίας, από όπου καταγόταν ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, για τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό του. Στο μικρό χωριό από νωρίς χθες το πρωί ο πένθιμος ήχος της καμπάνας ανάγγελλε το θάνατο αυτού του άξιου τέκνου του τόπου.
Ο πρόεδρος της Αμπελιώνας Θεόδωρος Κουρτεσόπουλος, ο οποίος γνώριζε και προσωπικά τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, μας είπε:
«Η καταγωγή του είναι από την Αμπελιώνα καθώς ο πατέρας του ήταν από εδώ. Επίσης ο αδερφός του Νίκος Αγγελόπουλος έχει δημιουργήσει ξενοδοχειακή επιχείρηση στο χωριό.
Ο Θόδωρος ήταν ένας άνθρωπος γνωστός όχι μόνο στο πανελλήνιο, αλλά σε όλο τον κόσμο. Το άγγελμα του ξαφνικού του θανάτου μάς συγκλόνισε όλους κι έχουμε μείνει άναυδοι. Ολοι στο χωριό είμαστε συγκλονισμένοι».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: