ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Φιλιατρά: Κόντρες για την Εορτή του Αγ. Χαραλάμπους

Ενδοπαραταξιακές τριβές στους κόλπους της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας προκάλεσε η συζήτηση του θέματος για την έγκριση της δαπάνης εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά.
 
Την αρχική εισήγηση της Βιβής Παντελάκη που πρότεινε ποσό μέχρι και 4.000 ευρώ ακολούθησε η τοποθέτηση της Μαρίας Πανουσιοπούλου που τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να είναι φειδωλός στα έξοδα. 
«Η δαπάνη μπορεί να μειωθεί στα 3.000 ευρώ τη στιγμή που δεν έχουμε να βάλουμε πετρέλαιο στους παιδικούς σταθμούς και να παρέχουμε φαγητό», ανέφερε. Και ζήτησε να γίνει έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν στις δαπάνες αυτές.
 
Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Θεόδωρος Δεληγιάννης λέγοντας πως, καθώς είναι η πρώτη γιορτή της χρονιάς, θα αποτελέσει και βαρόμετρο για το τι θα γίνει στις επόμενες.
 
Την ενόχλησή του εξέφρασε ο Χαράλαμπος Παγάνης που σημείωσε ότι όλες οι γιορτές δεν είναι ίδιες - για να συμπληρώσει ότι «λέω μόνο αυτό για να μη γίνω πολύ καυστικός...». Επίσης είπε πως «αν θέλουμε να τα καταργήσουμε όλα, ας τα καταργήσουμε».
 
Αυτή είναι η πιο μεγάλη γιορτή του δήμου, η οποία δεν θα πρέπει να ευτελιστεί τελείως, είπε ο Παναγιώτης Σουρέτης.
 
Ο δήμαρχος προσπαθώντας να αποφύγει περαιτέρω τριβές στην παράταξή του τόνισε παρεμβαίνοντας ότι «αυτή η δημοτική αρχή κατάργησε τα γεύματα αλλά δεν μπορούμε να ευτελιζόμαστε». 
Σημείωσε πως αν και η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε 5.000 ευρώ η πρόταση του Συμβουλίου είναι για 4.000 τα οποία μπορεί και να μην ξοδευτούν όλα.
 
Ακολούθησε ψηφοφορία, με τον κ. Παγάνη να ψηφίζει κατά, θεωρώντας το ποσό εξευτελιστικό.
Να σημειώσουμε ότι από τη συζήτηση απουσίαζε η μείζων μειοψηφία που είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση σε προηγούμενο θέμα.
 
ΠΗΓΗ Κ. Μπ.- ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: